Diplomáciai dokumentumok napi politikai célok érdekében történő nyilvánosságra hozatala aggályos, és alááshatja az egész magyar diplomácia tekintélyét - állítja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Somogyi Ferenc külügyminiszter tegnap hozott nyilvánosságra egy jelentést, amelyet Jeszenszky Géza volt washingtoni nagykövet küldött haza.
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint súlyos aggályokat vetne föl, ha a közelmúltig államtitoknak minősülő diplomáciai táviratokat napi politikai csatározások érdekében nyilvánosságra hoznának. Az ombudsman lapunknak elmondta, így joggal vetődhetne föl az emberekben a kérdés: ha ilyen könnyedén föl lehet oldani a titkosítást, akkor indokolt volt-e annak idején titkosítani azokat? Péterfalvi Attila rámutatott, az ominózus táviratok minősítését eddig senki sem kérdőjelezte meg, tehát feltehetően olyan információkat tartalmaznak, amelyek idő előtti nyilvánosságra hozatala sértheti a Magyar Köztársaság érdekeit, ráadásul a magyar diplomácia tekintélyét is alááshatja. Az adatvédelmi biztos kiemelte, a titkosítás feloldásáról nem pártpolitikai, hanem szakmai szempontok alapján kell dönteni.

MNO.hu, 2005. október 28.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr261199588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása