Adatvédelmi szakértők Bielefeldben a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának ítélték oda a Big Brother-díjat, melyet 2000 óta mindig azok a vállalkozások, szervezetek "érdemelnek ki", melyek a leginkább megsértették a személyiségi jogokat.
A szervezőbizottság a jegyigényléshez szükséges adatlapokkal bizonyult e tekintetben a legeredményesebbnek. Aki vb-belépőhöz szeretne jutni, annak a nevén és születési évén kívül meg kell adnia az útlevél-, vagy személyi igazolványszámát és azt is, hogy melyik csapatnak szurkol.
Adatvédők szerint az igazolványszám kiadására senki nem kötelezhető, e nélkül azonban a szervezőbizottság nem fogadja el a jegyigénylést.
A vb szervezői szeretnék kiszűrni a jegyüzéreket, ezért olyan belépőket hoznak forgalomba, melyre egy azonosító chip kerül, ez tárolja a belépő tulajdonosának személyes adatait. A stadionok bejáratánál a jeggyel együtt az igazolványt is be kell mutatni és csak az jut be a lelátóra, akinél a jegyen tárolt adatok megegyeznek az igazolványban szereplőkkel.
Az adatvédelmi szakértők elfogadhatónak tartják a szervezőbizottság érvelését, ugyanakkor kitartanak álláspontjuk mellett, hogy a rendezők durván behatolnak az emberek privát szférájába.

Hirado.hu, 2005. október 29.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr391199600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása