Az ujjlenyomatok vétele, az azokat tároló adatbázis létrehozása annak idején áttörést hozott a bűnüldözésben. A módszer használata azonban adatvédelmi aggályokat is felvet.
Az ujjlenyomat -legyen szó akár egyetlen ujj nyomatáról - tökéletesen alkalmas az emberek azonosítására. Ezt a nagyszámú lehetőség és a változatlanság teszi lehetővé - mondta Solymosi Józsefné a belügyminisztérium bűnügyi szakértői és kutató intézetének osztályvezetője, majd így folytatta: olyannyira egyedi az ujjnyomat, hogy nincs két egyforma ujjnyomat jelenleg a világon, sőt például a XIX. században egy angol természettudós kiszámította, hogy 64 milliárd embernek kellene élni a Földön ahhoz, hogy két azonos ujjnyomat legyen. Az ujjnyomat már az embrionális korban körülbelül a terhesség negyedik hónapjában kialakul és egészen a halálunk után a test feloszlásáig megmarad. Nem változik, esetleg az ujjakon lévő, úgynevezett fodorszálak vastagsága változhat.
Solymosi Józsefné arra a biztonságtechnikai kérdésre, hogy becsapható-e az ujjnyomolvasó úgynevezett scanner vagyis digitalizáló egy fotóval, esetleg az ujjhegyre húzott gumiba, műanyagba öntött ujjnyomattal, azt mondta: ma már olyan fejlettek ezek a live-scanneres ujjnyomolvasók, hogy pillanatokon belül ki tudják mutatni, ha nem az élő bőrt teszik rá, hanem például egy szilikon gumira rögzített nyomot, vagy esetleg egy fotót. Tehát van egy olyan érzékelő, amely az élőszövetet érzékeli.
A biometrikus azonosító tehát teljes körűen alkalmazható akár a személyazonosításban, akár például egy külföldi légitársaság által tervezett módon, vagyis, hogy jegyvásárláskor digitalizálják az ellenőrzött, jogosult utas adatait, ezt vonalkódként felírják a repülőjegyre és a beszálláskor csak ezt, illetve csak az ujjat kell "leolvastatni". Az ilyen felhasználásokhoz csupán az adott kártyán kell tárolni a digitális azonosítót.
Egy másik uniós javaslattal, egy közös európai adatbázis létrehozásával viszont már nem ért egyet a magyarországi adatvédelmi biztos. Péterfalvi Attila a Magyar Rádiónak elmondta: a biometrikus azonosítók, így az ujjlenyomat, vagy digitális fénykép központi tárolása szerinte már alkotmányossági aggályokat vetne fel.

Radio.hu, 2005. november 3.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr711199631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása