Tóth András (MSZP) nemzetbiztonsági államtitkár nem nyilatkozott arról, hogy a kémügy kapcsán a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok hány munkatársát vonták poligráfos hazugságvizsgálat alá, és hány esetben jelzett a gép valótlan válaszokat.
Tegnap este Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos úgy fogalmazott az MTI-nek: alkotmányos és adatvédelmi szempontból aggályos lenne, ha bebizonyosodna az a hír, hogy az állítólagos magyar-román kémügy kapcsán csaknem száz nemzetbiztonsági tisztet és tiszthelyettest teszteltek hazugságvizsgálóval. A hazugságvizsgálat alkotmányos alapjogokat sért, így az emberi méltósághoz fűződő jogot is - fűzte hozzá. A biztos szerint a vizsgálatot csak akkor lehet alkalmazni, ha azt törvény rendelte el, és az érintett hozzájárult, azaz "önkéntes kívánsága volt". Péterfalvi úgy véli, ebben az esetben ez nem jöhetett szóba, mivel az érintett csaknem száz nemzetbiztonsági tiszt és tiszthelyettes valószínűleg nem önként kérte, hogy vessék alá a vizsgálatnak. Ráadásul függelmi jogi helyzetük miatt sem jöhetett volna létre önkéntesség - tette hozzá.

MNO.hu, 2005. november 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr721199657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása