Olaszországban a jövőben minden internetkávézóra úgynevezett regisztrációs kötelezettség vonatkozik, aminek célja, hogy így szűrjék ki a terroristagyanús személyeket. A szakemberek értelmetlennek nevezeték a tervezetet, míg több kávézó tulajdonosa máris jelezte: bojkottálni fogja a törvényt.
Olaszországban néhány hete van hatályban az a törvény, ami kimondja: bárkinek, aki egy internetkávézóban internetezni szeretne, először személyi igazolványának vagy útlevelének felmutatásával igazolnia kell magát. A törvény ezenkívül kötelezi az internetkávézók tulajdonosait, hogy lemásolják a dokumentumokat és azokat a rendőrség számára adják át. Végül, a tulajdonosoknak fel kell jegyezniük azt is, hogy egy adott felhasználó milyen oldalakat látogatott meg. A kormány szerint az új törvény célja egyértelmű: a terrorizmus elleni harc. Így akarják megakadályozni, hogy a terroristák vagy az őket segítő személyek az internetkávézók anonimitása mögé bújva nyugodtan kommunikálhassanak egymással.
Sabino Acquaviva szociológus, a paduai egyetem terrorizmus-szakértője szerint a törvény azon túl, hogy értelmetlen, nagyon könnyen kijátszható: ugyanis vagy nem mutatja meg valaki az okmányait vagy hamis igazolványt mutat fel.
A törvény ellen egyre nagyobb ellenállás bontakozik ki. A Punto Informatico nevű olasz internetes magazin szerint Firenzében már hét internetkávézót zárattak be átmenetileg és egyet pedig végérvényesen a hatóságok a törvény bojkottja, illetve a rendőri szervekkel való együttműködés elutasítása miatt. Ez az intézkedés károsan érintheti a magyar turistákat is, akik mondjuk egy olasz internetkávézóban szeretnék megnézni a levélforgalmukat vagy szörfölnének néhány oldalon. Az már csak hab a tortán, hogy a törvény adatvédelmi aggályokat is felvett, hiszen mi köze van egy külföldi helyi rendőrségnek ahhoz, hogy Kovács Júlia milyen internetes portálokat látogatott meg olaszországi nyaralása alatt?
A gépek biztonságára hivatkozva Magyarországon is sok internetkávézóban elkérik személyi igazolványunkat, de hasonló rendelet nincs érvényben. Ezek az intézkedések pedig mind azt jelzik, hogy lassan az állampolgárok is már a saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy milyen is a terrorizmus elleni harc. Most már nem csak arról van szó, hogy tőlünk több ezer kilométerre harcolnak a terrorizmus ellen, hanem a háború kiterjedt az internetkávézókra és az élet más területeire is.

SG.hu, 2005. december 14.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr711202012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása