Riadót fújtak az adatvédők hétfőn Németországban, miután a hét végén ismertté vált, hogy mintegy 21 millió német állampolgár bankszámlájának adatai szerezhetők meg állítólag a feketepiacon.
 
A düsseldorfi ügyészség vizsgálatot kezdett az ügyben, hivatalos állásfoglalást egyelőre még nem tett közzé.
Peter Schaar szövetségi adatvédelmi biztos hétfői nyilatkozatában arra szólította fel a számlatulajdonosokat, hogy minél előbb ellenőrizzék bankszámláikat.

A Wirtschaftswoche című hetilap a hét végén hozta nyilvánosságra azt az értesülését, amely szerint a feketepiacon mintegy 12 millió euróért lehet hozzájutni több mint 20 millió polgár legszemélyesebb adataihoz, köztük az érintettek bankszámla számaihoz, a banki kapcsolataikról és vagyoni helyzetükről árulkodó információkhoz. Az adatokat megvásárolható CD-k rögzítik, közülük egyhez - mintegy 1,2 millió ember adataival - a hetilap is hozzájutott.

A szerkesztőség azonnal továbbította a CD-t a düsseldorfi ügyészségnek. A Wirtschaftswoche szerint a nyomok a kisebb - úgynevezett - hívási központokhoz (call center) vezetnek, amelyek nagyobb telekommunikációs, energiaszolgáltató és nem utolsósorban kábeltelevíziós vállalatok megbízásából végeznek a termékek, illetve szolgáltatások értékesítésével kapcsolatos telefonos felméréseket. A szóban forgó központok - számuk meghaladja az 5000-t - az adott vállalatoktól kapják meg az ügyfelek adatait.

Ismét a call centerekre gyanakszanak
Németországban nem ez az első ilyen jellegű botrány, s a korábbi esetekben a szálak a call centerekhez vezettek, tehát az adatok valószínűleg most is ezekből a központokból kerültek ki. A gyanú szerint azokat a hívási központok rosszul fizetett alkalmazottai értékesíthették feketepiaci bűnözőknek.

A történtek nyomán az adatvédelmi biztos arra figyelmeztetett, hogy minden német polgár valamilyen módon érintett lehet. Schaar szerint valamilyen módon minden állampolgár adataival "kereskednek". A mostani eset kapcsán arra szólította fel a számlatulajdonosokat, hogy haladéktalanul ellenőrizzék számláikat.

Metropol.hu, 2008. december 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr121216439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása