Jogszerűtlen volt a BKV, amikor az általa követelés és pótdíjazás céljából tárolt adatokból kiválogatta azon személyekét, akik a fővárosi Gábor Áron utcában laknak - áll az adatvédelmi biztos pénteki közleményében.
Jóri András állásfoglalásából kiderül, a Gábor Áron utcában lakók kifogásolták, hogy a menetrend módosításával a 91-es busz érinti az utcát. Szerintük ez környezetszennyező és felesleges. A BKV egyik akkori vezérigazgató-helyettese elrendelte, hogy válogassák ki a Gábor Áron utcai lakosok közül azok nevét, akiktől pótdíjat követel a közlekedési társaság, bizonyítva ezzel azt, hogy az ott élők is használják a járatot.
Az adatvédelmi biztos szerint személyes adat kezelése csak olyan olyan mértékben jogszerű, ami a cél elérése érdekében szükséges, és csak annyi ideig, amennyi a megvalósuláshoz kell. Jóri András felszólította a BKV-t, hogy hozzon intézkedéseket, amelyekkel megakadályozható, hogy ilyen jogosulatlanul lehessen adatokat kigyűjteni a vállalat által kezelt adatbázisokból. A Gábor Áron utcaiak névsorát a BKV megsemmisítette.

Hirtv.hu, 2009. január 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr401210500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása