Nagy-Britanniában a 2005-ben elindított e-borders program keretében olyan nyilvántartást hoznak létre, amelyben tíz évig minden állampolgár utazási adatait tárolni fogják.

Az elképzelés leginkább a US Visit projektre hasonlít és a célja, hogy a hatóságok minden állampolgár minden utazásokkal kapcsolatos adatáról, információjáról hiánytalanul tudomást szerezzenek. A személyes profilokban tárolnák minden Nagy-Britanniát elhagyó vagy oda beutazó szigetországi állampolgár nevét, címét, telefonszámát, hotel- és jegyfoglalásokhoz kapcsolódó adatait, utazási útvonalait, valamint bank- és hitelkártya-információit. A brit hatóságok nagy fába vágták a fejszéjüket, ugyanis évente 250 millió útról van szó.

A mai napig titkos központban már jelenleg is 600-an dolgoznak. Az adatbázisban nem csak az adatokat gyűjtik össze, hanem azokat össze is hasonlítják a rendőrség, a szociális hivatalok és a titkosszolgálatok nyilvántartásában tárolt feljegyzésekkel. Kiszivárgott információk szerint a központ eddig 70 millió utazás adatait gyűjtötte össze és értékelte ki.

A brit belügyminisztérium hivatalosan megerősítette az adatbázis létezését és a terrorizmus, az illegális bevándorlás, valamint a szervezett bűnözés elleni hatékony harccal indokolta a létrehozását. Phil Woolas, a bevándorlási ügyekért felelős miniszter azzal védekezett, hogy az ország már most a világ egyik legjobban védett határaival rendelkezik és szeretnék ezt az állapotot a jövőben is fenntartani. "Csúcstechnikájú határvédelmi rendszereink lehetővé teszik a számunkra, hogy minden olyan be- és kiutazó személyt felderítsünk, aki nem hajlandó betartani a szabályainkat" - szögezte le a miniszter.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a központ működése évente hány millió fontjába kerül a brit adófizetőknek, aki így gyakorlatilag a saját ellenőrzésüket finanszírozzák. Egyébként éppen a múlt héten hozta nyilvánosságra jelentését a brit felsőház alkotmányügyi bizottsága, amelyben követelte az ellenőrző rendszerek számának csökkentését. A testület indoklása szerint a megfigyelések és a személyes adatok gyűjtése aláássa a brit demokrácia tekintélyét. "Ugyan minden ellenőrzési intézkedés meghozatala kapcsán lehet a biztonságra és az állampolgárok védelmére hivatkozni, azonban nem engedhetjük meg, hogy egy Big Brother társadalommá váljunk" - hangsúlyozta Chris Grayling, a konzervatívok belpolitikai ügyekért felelős szakpolitikusa.

SG.hu, 2009. február 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr971232950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása