A Deutsche Telekom (DT) és a Deutsche Bahn (DB) ellenőrzési vizsgálatai miatt az elmúlt napokban egyre többen sürgették az adatvédelmi szabályok szigorítását, illetve megváltoztatását.
Külön törvény biztosítaná a jövőben a dolgozók személyes adatait a munkáltatók megfigyelési akcióival szemben. Dr. Wolfgang Schäuble belügyminiszter Berlinben találkozott Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszterrel, Detlef Scheele munkaügyi államtitkárral, a munkaadók és a szakszervezetek képviselőivel, valamint Peter Schaar szövetségi adatvédelmi biztossal. Abban minden résztvevő egyetértett, hogy az új törvény nem születhet meg néhány hét alatt és minden bizonnyal már csak a következő parlamenti választások után léphet majd hatályba.
A német kormány azt szeretné elérni, hogy visszaszoruljon a munkavállalók személyes adatainak illegális összegyűjtése, tárolása, elemzése és azok nem megfelelő módon való felhasználása. "Az alkalmazottak totális megfigyelése a munkahelyen semmi esetre sem megengedhető, éppúgy, mint ahogy az átvilágításuk vagy a különböző szempontok szerinti kiválogatásuk sem. Különösen komoly hiányosságok vannak a videokamerás megfigyelések, az információvédelem, az e-mailek és az internethasználat ellenőrzésének területén, de ugyanígy aggályos a magánnyomozók foglalkoztatása a dolgozók életének ellenőrzésére" - jelentette ki Olaf Scholz munkaügyi miniszter.
"Tény, hogy szükség van a munkahelyi információk, illetve a munkahelyen a személyes adatok védelmére. Szabályozni kell többek között, hogy a belső ellenőrzések során kik és milyen céllal férhetnek a személyekre vonatkozó anyagokhoz. Ezenkívül nem lehet gyanú nélkül adatokat összegyűjteni, tárolni és elemezni, valamint nem szabad a munkavállalók viselkedését teljes körűen ellenőrizni. Világosan tisztázni kell, hogy mi történjen a jövőben egy céghez jelentkező, de oda fel nem vett emberek személyes adataival. Ezeket célszerű a döntések után azonnal törölni" - hangsúlyozta Peter Schaar.
Petra Pau, a Die Linke belpolitikai szakértője ugyanakkor borúlátóan nyilatkozott: "Amíg a munkavállalók információit nem védi törvény a vállalatok túlkapásaival szemben, addig még sok, a DT és a DB akcióhoz hasonló ügyre derülhet fény a közeljövőben."

SG.hu, 2009. február 17.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr431210404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása