A Társaság a Közszolgálati Rádióért fordult korábban az adatvédelmi biztoshoz.
A civil szerveződés még tavaly ősszel intézett három kérdést az adatvédelmi biztoshoz, melyekre 2009. március 18-án érkezett válasz Dr. Jóri Andrástól. Az ombudsman a szervezet három felvetéséből egyben még vizsgálódni kíván, ám két ügyben jogellenesnek minősítette a Magyar Rádió eljárását.
Az első kérdés arra irányult, hogy a Magyar Rádió elnökének joga van-e olyan elnöki utasításhoz, melynek lényege, hogy - a törvényben meghatározottakon túlmenően - adatzárolást rendeljen el. Az ombudsman szerint ez a rendelkezés jogellenesen korlátoz, ezért felszólította az elnököt, hogy törölje utasításának ezt a pontját. A második kérdésben azt vetette föl a Társaság, hogy a Magyar Rádió honlapján nem minden ötmillió forint fölötti szerződés szerepel, így a CIB Bankkal kötött, 3,2 milliárd forintos jelzálog fedezetű hitelszerződés sem található meg. Az ombudsman válasza szerint a közmédium honlapján található információk nem felelnek meg az üvegzseb törvény rendelkezéseinek, ezért ebben az ügyben is megkeresi a rádió elnökét.
A harmadik kérdés lényege, hogy a Magyar Rádió elnöke több, nemzetközi versenyeken is díjazott honlapot zárt el a nyilvánosság elől, holott ezek - a Társaság meglátása szerint - szerzői jogilag rendezettek, és esetenként célzott állami támogatásokból hozták létre őket, még a közrádió dolgozóiként.
Ilyen például a Magyar Rádió első 75 évét részletesen ismertető honlap-rész, a rádió teljes archívumából válogató, tematikus Kincsestár, a Digitális archívum című összeállítás, a közmédium művészeti tevékenységét bemutató, nemzetközi díjat nyert Fülemile, illetve az Európán kívüli országok, népek kultúráját elemző, nívódíjas Világvevő is.
Az adatvédelmi biztos szerint ezek az információk és az archívum teljes állománya közérdekű adatként nyilvánosak, de a szerzői jogi védelem miatt további vizsgálatot kíván folytatni. A Társaság hozzátette: a közszolgálati médiumok archívumait az Állami Számvevőszék is vizsgálni fogja.

Mediainfo.hu, 2009. március 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr861206235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása