Majtényi László, az ORTT elnöke, volt adatvédelmi biztos visszaküldte kitüntetését a "cigánybűnözésről" beszélő Szabó Máté ombudsmannak.

A RomNet.hu információja szerint Majtényi László egyszerűen postára adta a Justitia Regnorum Fundamentum, azaz "Az igazság a birodalom alapja" nevű elismerést, és így juttatta el az állampolgári jogok biztosának. A volt adatvédelmi biztos, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke ezzel is kifejezte tiltakozását az állampolgári jogok biztosának "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentése miatt.

Majtényi László tavaly június 27-én kapta az elismerést Szabó Mátétól. Az ombudsman akkor közölte "Majtényi alakította ki a magyar adatvédelem alapvető kereteit".

Az állampolgári jogok biztosa a Figyelőnetnek adott interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés profilja". Szabó Máté szerint ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával" - fogalmazott. Az országgyűlési biztos azt mondta, "ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni".

Szabó a tiltakozások hatására bocsánatot kért és visszavonta szavait. "Olyan megfogalmazásokat használtam, amelyek szándékommal ellentétesen alkalmasak voltak rá, hogy többekben kétségeket ébresszenek az alkotmányos jogállam és az erőszakmentesség valamint a tolerancia, a szolidaritás és a multikulturalizmus melletti elkötelezettségemet, antirasszista meggyőződésemet illetően. Ezek a megfogalmazások nem tükrözik azt a felfogást, amit ombudsmanként, társadalomtudósként, a civil szféra kutatójaként és támogatójaként vallok" - mondta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

index.hu, 2009. április 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr341224883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása