Büntethetővé tenné az email címekkel való kereskedelmet az adatvédelmi biztos, aki ennek érdekében kezdeményezte a büntető törvénykönyv módosítását – tudatta az ombudsman hivatala csütörtökön.

Számos panasz érkezett az adatvédelmi ombudsmanhoz a kéretlen elektronikus levelekkel, "az úgynevezett spamekkel érkező jogtalan adatbázisokat értékesítő ajánlattételek miatt" – olvasható a közleményben. Több panaszos sérelmezte beadványában, hogy internetes postafiókjában olyan kéretlen üzenetekre bukkan, amelyekben email címeket, elérhetőségeket, személyes adatokat tartalmazó adatbázisokat kínálnak megvételre a küldők.

Jóri András megállapította: már maga a megkeresés, a tulajdonképpeni ajánlattétel is többnyire jogsértő módon történik. A hatályos törvények szerint direkt marketing célú elektronikus üzenet csak a címzett előzetes hozzájárulásával küldhető. Emellett a megvételre felajánlott adatbázisok általában több száz személy nevét, elérhetőségét és egyéb személyes adatait tartalmazzák. Ezek többnyire jogszerűtlen forrásból származnak, illetve ilyen célú felhasználásuk jogellenes az érintettek hozzájárulásának hiányában.

Az ombudsman szerint a személyes adatokkal való ilyen kereskedelem súlyosan sérti nemcsak a személyes adatok védelméhez való jogot, hanem beavatkozást jelent az egyének magánéletébe.

Jóri András ezért a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezte. Javaslata alapján akkor is büntethető lesz a személyes adatokkal való visszaélés, ha azt üzletszerűen vagy jogtalan haszonszerzés céljából követik el. A közlés szerint a hatályos törvények szerint a személyes adatokkal való visszaélés csak akkor büntethető, ha jelentős érdeksérelemmel jár, illetve egyéb körülményekkel társul.

Metropol.hu, 2009. április 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr951216389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.