A Toshiba úgy határozott, hogy azon felhasználók számára is lehetővé teszi a hardveres merevlemez-titkosítás által nyújtotta előnyöket, akik régebbi hordozható számítógéppel rendelkeznek.

A teljes merevlemez-titkosítás kulcsfontosságú szerepet képes betölteni az adatbiztonsági incidensek megelőzésében. Különösen igaz ez a hordozható számítógépekre, amelyek könnyedén kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Ennek ellenére a lemeztitkosítás jóval ritkábban jut szerephez, mint ami elvárható lenne. Pedig a piacon számos szoftveres és hardveres eszköz is elérhető e célra. A szoftverek között ráadásul ingyenesen használható megoldás is létezik, de a hardveres titkosítással felvértezett merevlemezek sem jelentenek már különösebben nagy újdonságot. Ez utóbbiak azonban mégis nagyon ritkán jelennek meg a számítógépekben. Pontosan így látja ezt a Toshiba is, ezért úgy határozott, hogy egy komplex termékcsomag piacra dobásával próbálja leegyszerűsíteni a merevlemezeken tárolt adatok biztonságos kezelését.

Ahhoz nem kellett nagy piackutatást végeznie a cégnek, hogy nyilvánvalóvá váljon: a felhasználók a legtöbb esetben nem fogják lecserélni a notebookjaikat azért, hogy titkosított merevlemezzel dolgozhassanak. Ezért a Toshiba-nál adta magát az ötlet, hogy egy olyan termékcsomaggal rukkoljon elő, amely a jelenlegi winchesterek egyszerű és gyors cseréjét teszi lehetővé a hordozható számítógépekben.

Az Origin Storage úgy határozott, hogy a Toshiba Enigma SED teljes merevlemez-titkosítást biztosító adattárolóit kiegészíti néhány olyan eszközzel, amelyek a meglévő winchesterek klónozásával biztosítják a meghajtók biztonságos cseréjét. Ennek megfelelően a csomagba az Enigma SED merevlemez mellé egy Acronis alkalmazást, kábeleket és egy WinMagic MySecureDoc Express szoftvert is mellékel. Ezek segítségével a felhasználók akár maguk is átmásolhatják a teljes merevlemezüket a titkosítással felvértezett új meghajtóra.

A Toshiba egy évvel ezelőtt vásárolta fel a Fujitsu merevlemez-tervező és -gyártó üzletágát. A cég azóta is rendületlenül folytatja a fejlesztéseket. Ezeknek köszönhető többek között az Enigma SED piacra kerülése is.

Az Origin Storage révén piacra kerülő Toshiba Enigma SED meghajtók valamint az azokhoz tartozó kiegészítőcsomag kezdetben Angliában fog elérhetővé válni várhatóan június során. A merevlemezek 160, 320 és 500 gigabájtos változatokban kerülnek majd a boltok polcaira. A legolcsóbb modell 250 fontba, míg a legnagyobb kapacitású változat 300 fontba fog kerülni. Arról egyelőre nincsenek információink, hogy más országokban mikor válhat elérhetővé a titkosító csomag.

biztonsagportal.hu, 2010. április 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr571965354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása