Dolgozóink mozgását csak előzetes hozzájárulásukkal követhetjük nyomon. A rejtett megfigyelés a kamerákhoz hasonlóan a GPS esetében is tilos - derül ki az adatvédelmi biztos állásfoglalásából.
Munkáltatóként kizárólag akkor követhetjük céges autónk mozgását műholdas helymeghatározóval (GPS-szel), ha járművel közlekedő dolgozó a GPS használatához megfelelő tájékoztatása után, önként járult hozzá. Különösen fontos kitétel, hogy a nyomkövető még ebben az esetben is kizárólag a hivatalos munkaidő alatt működtethető. Korábban egy vállalkozásnál problémát okozott, hogy GPS rendszert szereltettek autóikba, amelyeket dolgozóik kötetlen munkaidőben használtak. A kötetlen munkaidő fogalmának értelmezése további nehézségeket vethet fel, ugyanis nyomkövetés szempontjából mindenképpen különbséget kell tenni az autó hivatalos és magánhasználata között - hangsúlyozza az adatvédelmi biztos.
A GPS-ből származó adatokat az autóvezető, illetve az utas személyes adatának kell tekinteni. Személyes adat azonban kizárólag akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárult, vagy törvény rendeli el. Ezen kívül figyelemmel kell lenni a célhoz kötöttség és az arányosság elvére is. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy a dolgozó engedélyének megszerzését követően is kizárólag logisztikai célból határozható meg az autó helyzete, követhető nyomon mozgása. Ráadásul csak azokat a beosztottakat lehet GPS-el figyelni, akiknek folyamatos ellenőrzése munkakörük miatt valóban elengedhetetlen, és csak akkor, ha más, enyhébb jogkorlátozással járó módon az ellenőrzés nem valósítható meg.
Különösen fontos tehát, hogy a munkavállaló önkéntes, tájékoztatáson alapuló hozzájárulását mindig be kell szerezni. Ezt a foglalkoztatóval kötött külön szerződés, sőt, tulajdonképpen a munkaszerződés, vagy annak módosítása is tartalmazhatja. Munkaideje letelte után, azaz a dolgozó szabadidejében munkáltatója személyes adatait már egyáltalán nem kezelheti, magyarul a GPS-t sem használhatja. Az adatvédelmi biztos ennek biztosítására lehetséges megoldásként azt ajánlja, hogy a magáncélra is használható autókat, amiket a munka végeztével nem kell letenni, kapcsolóval szereljék fel, amellyel a műholdas nyomkövetés ki- és bekapcsolható.
Évek óta egységes az adatvédelmi gyakorlat abban a kérdésben, hogy főnökként, vagy tulajdonosként a munkavégzés, a dolgozók viselkedése általában véve nem figyelhető meg. Ezért nem lehet kamerát felszerelni olyan helyeken - többek között az irodákban sem -, ahol állandó munkavégzés folyik. A veszélyes munkaterület ugyanakkor kivétel a szabály alól, ha a dolgozók életének, testi épségének védelme indokolja a megfigyelést. Így például egy szerelőcsarnokban, vagy ipari üzemben működtethető a kamera. Fontos követelmény azonban, hogy a veszélyhelyzet tényleges és közvetlen legyen. Ez azt jelenti, hogy egy esetlegesen bekövetkező baleset, ami tulajdonképpen bármely munkahelyet jellemezhet, még nem indokolja a folyamatos megfigyelést.
Pihenőhelyiség, öltöző, zuhanyzó, mosdó semmiképp nem kamerázható be. Értékesebb raktárkészlet, nyersanyag, pénz, vagy más értéktárgy ellenben ilyen technikával is védelmezhető, így a raktárak, a raktárakhoz vezető folyosók, vagy a pénztárak kamerával is megfigyelhetők. Lényeges azonban, hogy erről a tényről jól látható helyen kell figyelmeztető táblát elhelyezni. Munkaidőn kívül, hétvégén, vagy ünnepnapon, amikor a munkahelyen általában senki nincs, a védelem szempontjából szükséges helyiségekben ugyancsak működtethető ipari kamera és a képrögzítésnek sincs különösebb akadálya.
Munkahelyeken ezzel szemben csak akkor készíthetőek felvételek, ha a rögzítés célja, módja, a felvétel tárolási ideje és helye, valamint az adatkezelő ismeretében - az érintettek ahhoz egyértelműen hozzájárultak. Ha olyan helyen szerelnek fel kamerát - mondjuk egy üzletben a pénztárnál, ahol nem csak dolgozók, hanem vevők is megörökíthetők -, a rendszert úgy kell kialakítani, hogy kérés esetén az érintettre vonatkozó képek soron kívül törölhetők legyenek. Alapkövetelmény továbbá, hogy a felvételek csak addig maradjanak fenn, míg arra feltétlenül szükség van. Fontos szabály az is, hogy az ilyen rendszerek, azaz a munkahelyi kamerák üzemeltetését be kell jelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba is.

Vallalkozoinegyed.hu, 2009. május 12.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr631206142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása