A keresőcég válaszolt Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztos ultimátumára. Előre jelzik, mikor és hol fotóznak, azonban mivel az információkat az Egyesült Államokban dolgozzák fel, a végterméket már lehetetlen ellenőrizni.
"Pontosan, a határidő lejártakor reagáltunk az ultimátumra. A honlapunkon jelezzük, mikor és melyik városban közlekednek a kamerás autóink, így a háztulajdonosok előre közölhetik, ha nem akarják, hogy a házuk a fotókon szerepeljen. Leginkább azt szeretnénk, ha a képeken egyetlen személy sem látszódna. Mi ugyanis csak az utcákat és a házakat akarjuk megmutatni" - jelentette ki Stefan Keuchel, a Google szóvivője. A szóvivő hozzátette, hogy több egyeztetés során sikerült a részletkérdéseket is tisztázni. Keuchel rámutatott, hogy az adatvédelmi szakemberek legtöbb követelésének, például a járókelők arcának vagy a rendszámok felismerhetetlenné tételének kérdésében már korábban meg tudtak állapodni.
Johannes Caspar üdvözölte a vállalat állásfoglalását, azonban továbbra is bírálta a Google-t amiatt, mert nem garantálta, hogy az eredeti felvételeken is felismerhetetlenné teszi az arcokat és a rendszámokat. Sőt, a szakember elmondta, hogy vannak olyan információik, miszerint az eredeti anyagokat a német leányvállalat már továbbküldte az Egyesült Államokba, hogy ott feldolgozhassák. Így viszont adatvédelmi szempontból gyakorlatilag lehetetlen a folyamat ellenőrzése és csak remélhetik, hogy minden az előzetes megállapodásoknak megfelelően történik.
Caspar kifogásolta, hogy az internetes cég elutasította a feldolgozási folyamat végén az eredeti videók törlését. A cég azzal indokolta a döntését, hogy ezekre az anyagokra mindenképpen szükség van a szolgáltatás javításához. Ezt az érvelést viszont Caspar nem fogadta el és ez ügyben további egyeztetéseket kezdeményezett. A néhány napja kirobbant vitának azért van nagy jelentősége, mert a hamburgi adatvédelmi biztos foglalkozik a Google szolgáltatásainak németországi adatvédelmi értékeléseivel.
A Google Street View-t egyébként tavaly szeptemberben már Németországban támadták, legutóbb pedig hazánkban Jóri András adatvédelmi biztos fejezte ki aggodalmait a vállalat utcákat fényképező autói miatt.

SG.hu, 2009. május 21.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr421206128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása