Peking azt mondja, a fiatalokat akarja védeni a pornótól. Internetcenzúra, vagy sem?

Július 1-jétől minden Kínában forgalmazott számítógéphez mellékelni kell egy tartalomszűrő szoftvert, amely blokkolja a hozzáférést a károsnak tartott weboldalakhoz – írja a Wall Street Journal. Peking hivatalos álláspontja szerint a program célja, hogy a pornográf tartalmaktól védje a fiatalokat, de a Nyugat a lépést az internetcenzúra kiterjesztéseként értelmezi. A gazdasági lap értesülései szerint azonban a rendelet nem kötelezi a PC-gyártókat a felügyeleti szoftver előtelepítésére, elég, ha azt CD-n mellékelik az új gépekhez.

A Hewlett-Packard – mely a külföldi vállalatok közül a legbefolyásosabb a kínai PC-piacon – még nem döntött arról, hogy miként tesz eleget a rendelet előírásainak. „Magától értetődő módon arra törekszünk majd, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsuk, miközben az előírt kötelezettségeket teljesítjük” – nyilatkozta a cég szóvivője a Wall Street Journalnek.

A szoftvert fejlesztő vállalkozás, a Jinhui Computer System Engineering vezetője szerint a termék pontosan úgy működik, ahogy általában a szülői felügyeletet biztosító elterjedt megoldások, melyekkel blokkolható a gyerekek számára károsnak gondolt tartalmakhoz való hozzáférés. A „Zöld Dam, a fiatalok kísérője” névre keresztelt program egy folyamatosan frissített feketelista alapján korlátozza a látogatható oldalak körét. A listán kizárólag pornószájtok szerepelnek – állítja Bryan Csang (Zhang), a cég alapítója, aki azt is hozzáteszi, hogy a szoftver kikapcsolható, sőt el is távolítható a Windowsból.

A rendelet szerint a PC-gyártóknak július 1-jétől jelenteniük kell a kormányzatnak, hogy hány gépet hoztak forgalomba a szoftverrel, azt viszont nem tudni, hogy milyen büntetésre számíthatnak, ha nem tartják be az előírást.

ITCafe.hu, 2009. június 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr661213013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása