A Google közleménye látszólag engedményeket mutat, de valójában mintha semmi sem történt volna.

Ahogy többször is beszámoltunk már róla, Európában több helyen is adatvédelmi aggályok merültek fel a Google Street View működése kapcsán, például Görögországban ideiglenesen le is állíttatták a fényképezést. Ezekre a kifogásokra reagált pénteken a vállalat nevében Peter Fleischer, a Google európai adatvédelmi ügyekben illetékes tanácsadója, aki bejelentett néhány változást a cég jövőbeni európai gyakorlatában.

Fleischer közleményében elmondja, hogy a Google kezdettől, azaz a Street View elindítása óta tisztában volt azzal, hogy a szolgáltatás új kihívásokat jelent a magánszféra védelme számára, épp ezért igyekeztek a felmerülő kifogásokra érdemben válaszolni. E hozzáállásnak köszönhető, hogy az adatbázisban egy szoftver segítségével elhomályosítják az arcokat és a rendszámokat, illetve ha bárkinek kifogása van egy adott hely vagy személy szerepeltetése ellen, akkor a működtetők kívánságra eltávolítják az érintett képeket.

A Google a legutóbbi kifogások ügyében is tárgyalt a 29. cikk szerinti adatvédelmi uniós munkacsoporttal (Article 29 working party – ezt a munkacsoportot a 95/46/EK uniós irányelv 29. cikke hozta létre; független európai tanácsadó szerv adatvédelmi, valamint a magánélet tiszteletben tartásával kapcsolatos kérdésekben). E tárgyalások után több ponton változtatnak a Street View fotózásának módszerein, írja a tanácsadó.

Először is méltányolják azt a kérést, hogy a lehető legrészletesebben tájékoztassák annak az országnak a lakóit a munkáról, ahol dolgoznak a fotós autók. Fleischer e területen együttműködést ígért, ám azt is kifejtette, hogy pontos tájékoztatást nem képesek nyújtani, mivel oly sok tényezőtől függ, hogy egy adott autó egy adott pillanatban épp hol tartózkodik.

A munkacsoport második kérése arra vonatkozott, hogy az eredeti képeket, melyeken az arcok és a rendszámok még látszanak, a Google záros határidőn belül semmisítse meg. Fleischer elmondja, hogy a kitakarási módszer bevezetése óta az eddigi gyakorlat is az volt, hogy az eredeti képek soha nem kerültek nyilvánosságra, csak azok, amelyeken a „homályosító” szoftver már elvégezte a munkáját. A munkacsoport elvárása gondokat okoz a Google számára, ám hajlandóak méltányolni a kérést. Ugyanakkor nem lesz könnyű dolguk, írja Fleischer, mivel szükségük van az eredeti képekre később is, ugyanis a homályosítás nem működik száz százalékos hatékonysággal, ezért a fals pozitív beavatkozásokat ezek alapján tudják később korrigálni. A Google ezért – bár törekvésük az uniós törvényeknek való megfelelés – csak arra tehet ígéretet, hogy ahogy a programjuk egyre jobb lesz, úgy igyekeznek majd a képmegőrzés idejét lerövidíteni.

ITCafe.hu, 2009. június 14.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr771213009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása