Átadta az adatvédelmi és a kisebbségi ombudsman az országgyűlési biztosok által alapított Justitia Regnorum Fundamentum díjat. Jóri András Majtényi László egykori adatvédelmi biztost, Kállai Ernő pedig Varró Szilvia újságírót részesítette az ombudsmani elismerésben. 
 
Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke már a múlt évben megkapta az emberi és állampolgári jogok védelmében tanúsított kiemelkedő emberi helytállást elismerő kitüntetést, amit akkor Szabó Máté ombudsman adott át a díjazottnak az adatvédelmi biztos nevében, mivel akkor betöltetlen volt ez a poszt. Majtényi László idén tavasszal, tiltakozva az állampolgári jogok országgyűlési biztosának "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentései miatt, postán visszaküldte az elismerést.

Arról, hogy az idén újra átvette a díjat, az MTI-nek úgy fogalmazott: "most semmi okom nem volt arra, hogy ne fogadjam el, ugyanis nagyon kiváló emberektől kaptam az elismerést".

Jóri András adatvédelmi biztos Majtényi László tevékenységét méltatva az ünnepségen úgy fogalmazott: Majtényi az adatvédelem megteremtője, aki tudatosan törekedett az esetjog kialakítására. A díjazott beszédében megjegyezte: "voltak és jártak nehéz idők az ombudsmanokra, és jönnek is még". A mostani ombudsmanoknak sincs könnyű dolgok, de a magyar demokrácia kulcskérdése a független intézmények működése, ugyanis az elmúlt években voltak problémák ezek működését illetően.

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa Varró Szilviának, a Magyar Narancs újságírójának adta át az elismerést. Mint elhangzott, a díjat azért veheti át, mert munkája során megalkuvást nem ismerő, kérlelhetetlenül őszinte módon mutatja be társadalmunk állapotát, és benne a kisebbségi közösségek helyzetét. Tényfeltáró, oknyomozó írásai az újságírás legjobb hagyományait követik.

Varró Szilvia a díj átvételekor kijelentette: nem vette volna át a díjat abban az esetben, ha a ceremónián részt vesz Szabó Máté általános ombudsman. A díjazott szerint ma már napi szinten folyik a "cigánybűnözés" megjelenítése, a Jobbik ideológiájának propagálása a médiában.

Az ombudsmanok által 2007-ben alapított díjat az emberi és állampolgári jogok védelme területén kifejtett kiemelkedő helytállás, szakmai tevékenység elismeréseként ítélik oda az intézmény megalakulásának - ami az első biztosok megválasztásának napja - évfordulóján.
 
Minden országgyűlési biztos évente egy-egy díjat adományozhat. A Justitia Regnorum Fundamentum, azaz "Az igazság a birodalom alapja" I. Ferenc magyar király és osztrák császár jelmondata volt. A szerdai ünnepségen az állampolgári jogok és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosai nem vettek részt.

HVG.hu, 2009. június 17.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr991213000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása