A hivatalos, a közösségi ügyek dokumentumainak megismerése minden állampolgár alanyi joga az új szerződés szerint.

Ma 12 európai állam képviselői aláírtak egy szerződést, mely a maga nemében egyedülálló a világon: ezzel egy új alkotmányos jogot vezetnek be a demokratikusan működő országokban, mely biztosítja a polgárok számára a tájékozódás jogát, s elrekeszti az információvisszatartás útját – magyarul: alapjoggá teszik, hogy az állampolgárok a hivatalos, a közösségi dokumentumokhoz hozzáférhessenek, s a betekintéshez nem kell semmiféle indokot felhozni, ez a jog bármikor bárkinek kijárna ingyenesen.

A Norvégiában, Tromsøben tartott gyűlésen Belgium, Észtország, Finnország, Grúzia, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Norvégia, Szerbia, Szlovénia és Svédország igazságügy-miniszterei látták el kézjegyükkel a megállapodást. Az úttörő kezdeményezést üdvözölte az Access Info Europe, az átlátható kormányzati munkáért kampányoló emberi jogi munkacsoport, s felhívták az Európa Tanács többi, 35 tagját is, hogy csatlakozzanak a megállapodáshoz, s fogadtassák el a helyi törvényhozásokban. Ugyanakkor aggodalmaikat is kifejezték, mivel a megfigyelőként résztvevő országok (például Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Dánia, Hollandia) képviselői a civilek azon aggodalmára, hogy a megegyezés igen alacsonyra szállítja le az információadás kötelezettségének határait, azt válaszolták, hogy a tömeges támogatottság miatt van erre szükség, ám mindezek után nem írták alá a szerződést.

Az első lépésnek tekinthető megállapodás tartalmaz néhány könnyítést, hogy az eltérő jogrendszerű országok könnyebben alkalmazhassák, de a szerződést minden egyes országban ratifikálni kell, s akkor lesz érvényes, ha legalább 10 államban törvénybe iktatták. A ratifikálási eljárás elindítását eddig egyedül Szlovénia jelentette be.

ITCafe.hu, 2009. június 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr491212999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása