Az amerikai Montana állam Bozeman nevű városának vezetősége meghökkentő rendelkezést hozott: aki a közszférában szeretne dolgozni a településen, annak – a közbiztonság érdekében – be kell szolgáltatnia a különböző közösségi oldalakon használt felhasználóneveit és jelszavait.

A NetworkWorld értesülései szerint a személyiségi jogok ilyen mértékű sárba tiprását a városvezetők azzal indokolták, hogy ennek segítségével tudják az egyes jelentkezők hátterét ellenőrizni.

A kiírt állásokra jelentkezőnek beleegyezési nyilatkozatot kell aláírnia, amelyben hozzájárul, hogy a városvezetés ellenőrizhesse "hátterét, ajánlásait, jellemét, korábbi munkahelyeit, oktatási eredményeit, folyószámláit, illetve a róla készült bűnügyi vagy rendőrségi nyilvántartást". Emellett az alábbi rubrika is szerepel a jelentkezési adatlapon:

"Sorolja fel az összes olyan személyes vagy üzleti weboldalt, chatszobát, közösségi fórumot – Facebook, Google, Yahoo, YouTube, MySpace stb. –, amelynek tagja, illetve amelyeket látogat." Az űrlapon szerepel három sor, ahol a jelentkezőnek le kell írnia a felsorolt oldalakon használt felhasználói nevét és jelszavait.

Greg Sullivan, Bozeman város ügyésze védelmébe vette a rendelkezést, amikor a helyi tévécsatornának nyilatkozva azt mondta: "a város nagyon komolyan veszi a személyiségi jogokat".

"Többek között olyan állásokra jelentkeznek nálunk, mint rendőrségi vagy tűzoltósági pozíciók, illetve a városházán betöltött helyek" – magyarázta Sullivan. "Az efféle munkákhoz megbízható emberek kellenek, azért van szükség ezekre a vizsgálatokra, hogy a jelentkezők erkölcsi hátterét ellenőrizhessük. Mindez a város javát szolgálja."

A városlakók, úgy tűnik, nem osztják Sullivan véleményét. A helyi tévécsatorna által végzett online közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 98 százaléka szerint a rendelkezés súlyos megsértése a magánszférának és a személyiségi jogoknak.

Emellett egyéb aggályokat is felvet, hogy számos közösségi oldalon a felhasználói szabályzatba ütközik, hogy a tagok harmadik személlyel osszák meg adataikat. A Facebookon például a regisztrációval együtt a felhasználók elismerik: "nem osztom meg jelszavamat mással, nem hagyom, hogy mások hozzáférjenek a profilomhoz, és nem teszek semmi olyat, ami kockára tenné az oldal biztonságát".

Amint a BoingBoing nevű blogon az egyik hozzászóló rámutatott, nemcsak ezzel van probléma, hanem azzal is, hogy az amerikai törvények értelmében a munkáltató nem kérdezhet rá a jelentkezők vallására, családi állapotára, politikai nézeteire és hasonló tiltott információkra. Márpedig a közösségi oldalakon a felhasználók profiljain ezek az adatok jellemzően szerepelnek, s nem tartoznak a munkáltatókra.

HVG.hu, 2009. június 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr31227995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása