Jelentősen csökkentek a betörések, lopások, rablások a III. kerület azon részein, ahol az egy évvel ezelőtt telepített térfigyelő kamerák működnek - tudatta Óbuda-Békásmegyer önkormányzata az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatán (ÖS) keresztül kedden.

A www.onkormanyzat.mti.hu oldalon elérhető közlemény szerint Markó Attila kerületi rendőrkapitány a kerület vezetőinek összegezte az elmúlt év tapasztalatait és ennek során emlékeztetett rá: tavaly június óta összesen 64 kamera pásztázza Békásmegyer és a Fő tér környékét. A kamerák működésének köszönhetően 57 százalékkal csökkent a bűnelkövetések aránya a megfigyelés alá vont területeken.

Azonban - mint a közleményben olvasható - igazolódott az a félelem, hogy a kamerák látószögébe eső helyszínekről a "nem látott" területekre vonulnak át az elkövetők, de ezeken a területeken is csökkent - ha nem is ekkora mértékben - a bűncselekmények aránya.

Ez a tájékoztatás szerint részben azzal is indokolható, hogy ezeken a területeken folyamatos járőröznek és havonta átlagban mintegy ezer embert igazoltatnak a rendőrök. A költségeket ugyancsak az önkormányzat fedezi.

Az így szolgálatot teljesítő járőr pár a központban lévő térfigyelő kollégákkal van kapcsolatban, és csak az ő általuk észlelt eseményekre, gyanús helyre irányíthatók, egyéb rendőri feladatra nem vezényelhetőek. Ha teljes létszámmal működne a kerületi kapitányság, akkor sem lehetne kiváltani a térfigyelő rendszert - szögezte le Markó Attila a közlemény szerint.

Az önkormányzat közleménye szerint a rendőrök egy elemző-értékelő program alapján prognosztizálni képesek, hogy egy adott napon mely csomópontokon várható bűnelkövetés, azonban problémát jelent, hogy a HÉV által kettészelt Békásmegyer két oldalán, egy időben is lehet "esemény".

Markó Attila az önkormányzat tájékoztatása szerint arról is beszélt egy kérdésre válaszolva, hogy sok esetben adnak jelzést a kerületi közterület-felügyeletnek, kölcsönösen segítve egymás munkáját.

Reményét fejezte ki, hogy a közelmúltban megalakult III. kerületi polgárőr egyesülettel, annak bírósági bejegyzését követően, azonnal megkezdhetik a közös munkát. A harminckét fős szervezet kiképzett tagjai elsősorban ott jelennek meg, ahol a szokásosnál nagyobb arányban, szezonális jelleggel, hirtelen megnövekszik a bűnelkövetési arány.

A közlemény szerint a kapitányság épületében szabadnapos rendőrök figyelik a kamerák által küldött képsorokat.

Hirextra.hu, 2009. június 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr321227987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása