Amint megkezdődött, el is halasztották a Google négy igazgatója ellen indított adatvédelmi per tárgyalását Olaszországban.

Az amerikai cég vezetőit akár letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik a jövőben. A tárgyalást azért napolták el, mert az egyik tolmács megbetegedett. A folytatás szeptemberben várható.

Négy fiatal gyötör egy Down-kóros fiút Torinóban a videón, aminek közzétételéért a Google vezetők a bíróság előtt állnak. Miután a felhasználók kifogásolták a tartalmát, az amerikai cég eltávolította a videomegosztó csatornáján közzétett rövidfilmet. Az olasz ügyészek szerint azonban egy ilyen videót egyáltalán nem lett volna szabad közreadni.

A Google négy megvádolt vezetője közül három; David Drummond, a Google alelnöke, George Reyes, a vállalat korábbi pénzügyi vezetője és Peter Fleischer adatvédelmi igazgató közvetlenül nem felelős a videó megjelenéséért Olaszországban, a negyedik bíróság előtt álló igazgató személyét pedig nem hozták nyilvánosságra, annyit azonban lehet róla tudni, hogy a Google Video angol részlegénél dolgozott. Idáig elsősorban a szerzői jogok megsértése kapcsán kritizálták a videomegosztókat, mivel gyakorlatilag bárki, bármit feltölthet rájuk. Az amerikai és az európai törvények ugyanis lehetővé teszik, hogy az oldal mentesüljön a jogsértés következményeitől, ha egy kifogásolható, például szerzői jogi védelem alatt álló videót felhasználói kérésre kellően gyorsan leszed a honlapjáról. Az más kérdés, hogy ez a jogi kiskapu vonatkozik-e a személyiségi jogot sértő esetekre.

Idáig még nem ítélték el a felhasználók által létrehozott tartalmat közzétevő oldalakat azért, mert a képeken szereplők hozzájárulása nélkül jelentettek meg felvételeket, noha ez elvileg törvényellenes. Ha az olasz bíróság most úgy dönt, hogy a Google-nek meg kellett volna gátolnia a videó nyilvánosságra hozását, mert a rajta szereplők nem járultak hozzá a közzétételéhez, annak súlyos következményei lehetnek. A Google egy, a New York Times-ban megjelent közleményében kiállt a megvádolt vezetők mellett. "Többször is elmondtuk már, hogy rendkívül sajnáljuk az áldozatot és a családját. Örülünk ugyanakkor, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a videón látható erőszakoskodókat sikerült azonosítani és megbüntetni."

ppos.hu (via Hirszerzo.hu), 2009. június 24.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr101232454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása