Mit lehet vásárolni egy ghánai piacon 40 dollárért? Például számítógépes merevlemezt. Kis szerencsével sok-sok bizalmas amerikai kormányzati adattal.

Amerikai újságírók egy csoportja az elektronikus hulladékok világpiacáról készített riportot. Ghánai látogatásuk során egy piacon merevlemezt vásároltak, amely - mint kiderült - több száz dokumentumot tartalmazott az amerikai kormány és a Northrop Grumman biztonsági vállalat szerződéseiről. Az újságírók 40 dollárért vásárolták a merevlemezt, a rajta lévő adatok nem voltak titkosítva. Az üggyel kapcsolatos közleményében a Northrop Grummann nem tért ki rá, hogy a lemez hogyan juthatott Ghánába; utolsó információjuk szerint egy külső vállalathoz került, amit a gépek megsemmisítésével bíztak meg.

"A birtokunkban lévő dokumentumok szerint a lemezt feltehetően ellopták, miután az egyik eszköz-megsemmisítő ügyfelünk átvette. A körültekintő biztonsági előírások ellenére lehetetlen teljes mértékben kizárni a bűncselekményeket" - közölte a vállalat. A megsemmisítéssel megbízott cég nevét nem hozták nyilvánosságra.

Tavaly egy amerikai kormányzati kutatás kimutatta, hogy az Egyesült Államok elektronikai hulladékának nagy része fejlődő országokba kerül, ahol az óvintézkedések teljes hiánya mellett szedik szét és kezelik a sok esetben mérgező anyagokat is tartalmazó alkatrészeket. A riporterek összesen hét merevlemezt vásároltak, ezeken megmaradtak az előző tulajdonosok adatai: hitelkártyaszámok, önéletrajzok, online banki adatok.

Kamerán kívül ghánai források elmondták, hogy az adattolvajok rendszeresen vásárolnak a piacokon merevlemezeket bizalmas adatok után kutatva. Adatbiztonsági szakértők szerint azonban meglehetősen körülményes régi merevlezemekről lopni adatokat, könnyebb a hálózatra kötött számítógépek hackelésével szerezni használható információkat.

Biztonsagportal.hu, 2009. június 25.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr971211585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása