A gyermekek védelmében létrehozott tartalomszűrő felhasználását kiterjesztenék: az első lépés a sötét úton.

Az internetes tartalmak állami cenzúrázása az elmúlt évek egyik legfontosabb IT-kérdése, sok állam vezetése a tartalomszűrésben látja különféle társadalmi gondok megoldásának lehetőségét. Az ez ügyben az egyik legkorábban lépő ország Ausztrália volt, ahol már élőben működik a központi ellenőrzés.

Az ellenzők egyik legfontosabb kifogása mindenhol az, hogy ha kiépül egy infrastruktúra, melynek mondjuk (és kezdetben általában) az a politikailag gyümölcsöző célja, hogy fellépjenek a netes gyermekpornográfia ellen, akkor azt vajon ki fogja garantálni, hogy a rendszert az adott helyzetben erős politikai, gazdasági szereplők nem fogják kihasználni a saját céljaikra.

Ezen aggodalmakat látszik megerősíteni most az ausztrál szövetségi kormány friss döntése, melynek következtében Stephen Conroy távközlési miniszter bejelentette, hogy korlátozni fogják azoknak az oldalaknak a hozzáférhetőségét, amelyek olyan játékokat kínálnak eladásra vagy online használatra, melyek nem sorolhatók be a "15 éven felülieknek!" kategóriába. (A netcenzúra propagálása és bevezetése miatt Conroyt egyébként idén például Nicolas Sarkozyvel és az EU-val együtt jelölték a brit szolgáltatók az "Internet-gazember-díjra".)

Ausztráliában a fejlett államok közül egyedüliként nem létezik a "Csak 18 éven felülieknek!" minősítés a játékok terén – ha nem lehet a "15 éven felülieknek!" kategőriába besorolni, akkor egyszerűen betiltják. Ezt a szabályt eddig csak a helyi üzletekre alkalmazták, de a távközlési minisztérium tervei szerint a tiltást bevezetik az interneten is: érvényes lesz a letölthető játékokra, a Flash-alapú játékokra, valamint azokra is, amelyeket online módon adnak el adathordozón. A fentiekből következik, hogy ha bevezetik a szigorítást, akkor senki, még a felnőttkorú ausztrálok sem játszhatnak ilyen játékokat, nem vásárolhatnak online ilyeneket (a tiltás hatálya alá esne például a World of Warcraft, vagy a Second Life virtuális világ is).

A felhasználók jogait világszerte védő Electronic Frontiers Foundation ausztrál képviselője felháborodva fogadta a bejelentést, s kijelentette: a hatalomban lévők túlléptek azon a hallgatólagosan elfogadott megállapodáson, mely a gyerekek védelmében engedte meg nekik a korlátozást, most már pontosan látszik, hogy ha van lehetőség a cenzúrára, akkor azt adott politikai testület saját céljaira fogja kihasználni, majd hozzátette: a polgárok természetesen meg fogják találni az útját, hogy kikerüljék a tartalomszűrést: "Egy szabad országban, mint a miénk, valóban meg kell védenie minket a kormánynak a dögös játékoktól?"

ITCafé.hu, 2009. június 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr11218975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása