Ezúttal a rheinland-pfalzi adatvédelmi biztos támadta élesen a térfigyelő kamerák számának drasztikus növekedését.

"Jelenleg a tartományban 30-50.000 készüléket használnak a szupermarketek, más áruházak, a bevásárlóközpontok, a benzinkutak, a pályaudvarok, a takarékpénztárak, az iskolák, a bíróságok és a városi buszok megfigyelésére, ellenőrzésére" - jelentette ki Edgar Wagner, Rheinland-Pfalz adatvédelmi biztosa. Egy nemrég elvégzett felmérés során több mint 6000 olyan köz-, illetve magánterületet derítettek fel, ahol a tulajdonosok, bérlők, lakók biztonsági kamerákat helyeztek el.

A szakember közölte, hogy a módszer gyakran hatékony, különösen a parkolóházak, a szupermarketek és a pályaudvarok esetében. De komoly problémát jelent, hogy a folyamat túl gyorsan és gyakorlatilag ellenőrizetlenül zajlik le. Ráadásul egyre több olyan helyen bukkannak fel a térfigyelő eszközök, ahol korábban az emberek biztonságban érezhették magukat a kamerák figyelő szemei elől. Jó példa erre, hogy egyre több orvosi rendelőben, vendéglátóhelyen, a kötött pályás elővárosi közlekedésben szerelnek fel készülékeket, sőt, már a szomszédok is így figyelik meg a környezetüket.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a mai megoldások rendkívül kis méretűek, emiatt alig észrevehetők és már küszöbön áll az intelligens videokamerák elterjedése, amelyek képesek például arcok azonosítására vagy bizonyos mozdulatokra való reagálásra is. "Ilyen szempontból válaszúthoz érkeztünk. Amennyiben nem lépünk fel e folyamat ellen, akkor a videós megfigyelések ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen elterjedését éljük majd át, amely a magánéletünket tovább fogja korlátozni, és egyre inkább meghatározza majd a viselkedésünket" - jegyezte meg Edgar Wagner. A tartományi adatvédelmi biztos a jelenleginél szigorúbb törvényi szabályozásokat követelt, amelyek segítségével ellenőrizhetők ezek a rendszerek.

A szakember egyúttal bejelentette azt is, hogy a nem engedélyezett helyeken alkalmazott, vagy engedélyek nélkül felszerelt eszközök esetében azonnal és nagy összegű bírságokat fog kiszabni. Wagner szerint a legfontosabb, hogy az emberek nyitott szemmel járjanak és ne fogadják el természetesnek, hogy minden mozdulatukat kamerák rögzítik, legyenek akár egy fagylaltosnál, egy uszodában, egy orvosi váróteremben vagy éppen hazafelé tartva egy vonaton.

SG.hu (via datenschutz.rlp.de), 2009. július 17.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr621253693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása