A Facebookon mindenki sokkal nyíltabban beszél, mint ahogyan azt kéne - legalábbis a katonai titkokat illetőleg.

Figyelmeztették az Afganisztánban állomásozó dán katonákat, hogy ne a Facebook közösségi oldalon tárgyalják meg a hadműveleteket - közölte a dán fegyveres erők parancsnoksága.

Nemrég a briteknek kellett rájönniük, hogy mennyire is lehet veszélyes a titkokra a Facebook. Abban az esetben az új MI6 kémfőnök felesége követte el a bűnt - felpakolt egy adag fotót a családról, barátokról és az ismerősökről (a blogon ld. itt — a szerk.).

A képek mellé természetesen azt is közzétette, hogy pontosan ki is látható a képeken. A ballépés egyes szakértők szerint akár a képeken találhatóak biztonságát is veszélyeztethette. Most a dánok további ballépésektől próbálják magukat és a hadseregüket megóvni.

Ahogy mi is arra használjuk a technológiai adottságokat, hogy kifürkészzük a tálibok terveit, butaság lenne azt gondolni, hogy ők nem ugyan ezt próbálják meg velünk megtenni - közölze Kim Astrup, a dán hadsereg vezérezredese. A hadseregnek arról van tudomása, hogy az információkhoz harmadik személyek is hozzáfértek, ám az ezredes nem közölte, hogy kik.

Astrup szerint a katonák barátokkal és családtagokkal történő információ-megosztása veszélyezteti a küldetéseket. Majd hozzátette, hogy a hadsereg nem tiltja meg a Facebook és egyéb közösségi oldalak használatát, mivel a csapatok jólétéhez hozzátartozik a családtagokkal és a barátokkal való kapcsolattartás, csak arra biztatjuk őket, hogy használják a józan eszüket.

Dánia közel 700 tagú NATO-különítményt küldött Afganisztánban, főként a délnyugati tartományban, Helmandban állomásoznak. A misszió kezdete óta 25 dán katona vesztette életét, írja a Yahoo.

technet.hu (via ICTPress.hu), 2009. július 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr981255442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása