Az ellenzékiektől való félelmében az internetet állami cenzúra alá rendelő törvényt vezetett be a kazahsztáni vezetés szerdai orosz sajtóhírek szerint.

A közép-ázsiai országot vaskézzel irányító Nurszultán Nazarbajev elnök aláírásával életbe lépett jogszabály értelmében a - jórészt állami - média egészére vonatkozó szabályok érvényesek az internetre, így például blogbejegyzésekre is. A lépéssel az asztanai vezetés azt igyekszik megakadályozni, hogy az áprilisi moldovai esethez hasonlóan az interneten szervezzenek rendszerellenes akciókat ellenzékiek - írta szerdai számában a moszkvai Komszomolszkaja Pravda.

A Human Rights Watch szerint a törvény sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. A nemzetközi emberijog-védő szervezet felszólította a kazah kormányt, hogy törölje el a jogszabályt és hajtsa végre a Nyugat által elvárt demokratikus reformokat. Nazarbejev elnököt Angela Merkel német kancellár és Horst Köhler államfő is az emberi jogok betartására szólította fel az év elején Berlinben tartott német-kazah csúcstalálkozón.

A kilencvenes évek eleje óta a tekintélyuralmi módszerekkel kormányzó Nurszultán Nazarbajev irányítása alatt álló Kazahsztán jövőre átveszi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét. A közép-ázsiai ország az első volt szovjet tagköztársaság, amely betölti a mindenekelőtt a demokrácia és az emberi jogok ügyének előmozdításán dolgozó szervezet elnöki tisztét. Jogvédők követelik, hogy az asztanai kormány garantálja a vallás- és véleménynyilvánítás szabadságát, mielőtt átveszi az EBESZ vezetését.

SG.hu, 2009. július 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr791259834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása