Hónapok óta legendák keringenek a rektori fizetésekről, a hírek havi több millió forintról szólnak. Az állami vállalatok vezetőinek fizetése nyilvános adat, de még folyik a vita arról, hogy a rektoroké is az-e. A rektori konferencia szerint nem, a Társaság a Szabadságjogokért véleménye szerint igen. Hallgassa meg!

A posta vezetője 2,8 a MÁV-é 3,4 milliót keres havonta. Ezek a számok a többi állami cégvezető fizetésével együtt nyilvánosak egy februári bírósági döntés óta. Arról viszont tovább tart a vita, hogy az állami dolgozókra vonatkozó adatok közül mi nyilvános és mi nem. Az adatvédelmi biztos éppen ezért heteken belül kiad egy ajánlást - mondja Jóri András ombudsman. Ebben az áll majd, hogyan kell értelmezi azt a passzust, amely szerint nyilvánosak a közfeladatot ellátó személy munkájával kapcsolatos adatok. Például a jegyző jutalma, vagy egy képviselő kettős állampolgársága.

Az MR1-Kossuth Rádió azután kereste meg az adatvédelmi biztost, hogy kiderült: az egyetemi rektorok bérét nem hozza nyilvánosságra a Magyar Rektori Konferencia, mert az a szervezet álláspontja szerint nem nyilvános adat. Vagyis csak akkor lehet megtudni egy rektor fizetését, ha azt ő maga árulja el. Mint például Magda Sándor, a gyöngyösi főiskola rektora, aki nem titkolta: havi fizetése 2 351 240 forint, havi prémiuma pedig 233 000 forint. A felvetésre, hogy nagyjából ennyit keresnek egy nagyobb állami vállalatok vezetői, Magda Sándor azt mondta: az állami vezetők nagy része nem lehetne rektor, mert ahhoz kiemelkedő teljesítményt kellene nyújtaniuk a tudományokban.

Rajta kívül egyébként még a gödöllői egyetem rektoráról sejthető, mennyit keres. Solti Lászlóról a dolgozók híresztelik, hogy havi közel ötmilliós fizetést kap. Ő ezt tagadta, de nem árulta el a valós adatot.

Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének vezetője azt mondja, a sajtóban kiszivárgott néhány adat jóval magasabb a megszokottnál. A felsőoktatási intézmények zömében a rektori illetmény nem éri el összességében az egymillió forintot – tette hozzá.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint az egyetemi vezetők, rektorok fizetése, jövedelme úgynevezett közérdekből nyilvános adat. Arató Gergely oktatási államtitkár kérdésünkre azt mondta, ebben az ügyben nem a minisztérium kezében van a döntés. Mint fogalmazott: az intézményekkel kapcsolatos jövedelmi adatokat az intézmények maguk kezelik, ők döntik el, hogy a hatályos jogszabályok szerint ezek az információk nyilvánosak-e vagy nem.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a minisztérium idén nem adott pénzt a rektori fizetésemelésre, és az éves bér 10 százalékában maximálta a prémiumot. Ennél jobban azonban nem szólhat bele a fizetésekbe.

mr1-kossuth.hu, 2009. július 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr21266820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása