A százéves háború negyedmillió katonájának személyes adataival gazdagodott a világháló két brit történésznek köszönhetően.

Az Anglia és Franciaország közti háború 1337-ben kezdődött és 1453-ban zárult le. (Ez már a második ún. százéves háború volt a két királyság között, ám ez a sokkal közismertebb.) Az ok: III. Eduárd angol király anyja révén - aki IV. (Szép) Fülöp francia király lánya volt - igényt tartott a francia trónra is, miután a Capeting-dinasztia férfiágon kihalt.

A csatákban részt vevő katonák - lovagok, gyalogok, íjászok, tüzérek és mások - lajstroma a zsoldfizetésnek, az adóelköltés alapos ellenőrzésének köszönhetően fennmaradt, és meglehetősen pontos a könyvelés. A korabeli dokumentáció nemcsak "bérlistával" szolgál, hanem "kórlappal", sebesülés- és betegség-nyilvántartással, előléptetési krónikákkal, lovaggá ütési jegyzékekkel – írta az MTI a BBC-re hivatkozva.

Az egész honlap a negyedmilliós, részletezett listával - amely azonban csak 1369-től kezdődik - Anne Currynek és Adrian Bellnek köszönhető, a Southampton és a Reading Egyetem tudósainak. A megtekintés ingyenes. A honlapot itt érheti el.

168ora.hu (via MTI.hu), 2009. július 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr281275932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása