A közösségi oldalak népszerűvé válása új lehetőségeket teremtett a számítógépes bűnözők számára az internetezők személyes adatainak és pénzének ellopására, és a különböző vállalatok számára értékes információk megszerzésére.

A cégek negyedének a számítógépeit érte valamilyen támadás közösségi oldalakon keresztül, derül ki a Sophos, a világ legnagyobb magánkézben lévő biztonsági szoftvergyártójának a jelentéséből. A biztonsági cég szerint a közösségi oldalak üzemeltetői számára a látogatottság növelése fontosabb, mint hogy megvédjék az internetes közösségek tagjainak a honlapokon tárolt személyes adatait.

"Véget ért a közösségi oldalak aranykora, és kiderült, hogy azok a személyes adatok, melyeket ezeken a honlapokon tárolnak a felhasználók, veszélyben vannak a folyamatos támadások miatt, a honlapokat üzemeltető cégek pedig nem eléggé felkészültek, a támadások kivédésére. Eljött az ideje, hogy a rendkívül nagy látogatottságú oldalak üzemeltetői megvizsgálják a rendszereiket, és elgondolkodjanak azon, hogy hogyan tudnák megvédeni a tagjaikat a személyiséglopástól, az adathalászattól vagy a kéretlen levelektől" - nyilatkozta Graham Culey a Sophos vezető tanácsadója.

A Sophos által vizsgált cégek munkatársainak több mint a 33 százaléka kapott már kéretlen levelet egy közösségi oldalon, 21 százalékának pedig valamilyen kártékony számítógépes programot is küldtek ezeken az oldalakon keresztül. A megkérdezettek szintén 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megpróbálták meggyőzni valamilyen személyes adatának, vagy fontos információnak az átadásáról egy közösségi oldalon.

Ennek fényében nem túl meglepő, hogy a Sophos által megkérdezett rendszergazdák hatvanhárom százaléka úgy látja, hogy az alkalmazottak túl sok személyes adatukat osztják meg a közösségi oldalakon, és ez a cégeket is veszélybe sodorja, a vállalatok körülbelül a fele pedig blokkolja ezeknek az oldalaknak az elérését a munkahelyi számítógépekről.

Hirszerzo.hu (via ICTPress.hu), 2009. július 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr141275957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása