Hiller Istvánhoz és az adatvédelmi biztoshoz fordul az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, mert úgy értesült a felvételizőktől, hogy miután megkapták az SMS-értesítést a felvételi eredményükről, egy újabb szöveges üzenetben kereskedelmi reklámot is kaptak a telefonjukra. Az IKSZ ezt a magyar felsőoktatás piacosításának újabb állomásaként értékeli.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) felvételizőktől úgy értesült, hogy az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) kereskedelmi reklám céljára is használta a jelentkezők adatait, ami a magyar felsőoktatás piacosításának újabb állomásaként értékelhető – közölte az IKSZ.

Azok a felvételizők, akik kérték, hogy SMS-ben értesítsék őket a felvételi eredményről, nem sokkal később egy újabb üzenetet is kaptak. Ennek tartalma a közvetkező volt: "Gratulálunk! Megcsináltad! Hozd ki a maximumot a diákéveidből! Legyél, aki lenni akarsz! www.diakhitel.hu".

Aggályosnak tartjuk, hogy egy közintézmény – kihasználva a fiatalok életének egyik kiemelkedő pillanatát, a sikeres felvétel hírét – közreműködik abban, hogy a gazdasági válság idején a fiatalokat hitel felvételére buzdítsák – olvasható az IKSZ közleményében.

Miközben egyre szigorúbb szabályok születnek a hitelfelvételekkel kapcsolatos szélesebb körű tájékoztatás érdekében, addig a felvételi központ a kockázatok ismertetése helyett minél nagyobb hitelfelvételre buzdít – fogalmaznak a közleményben. AZ IKSZ sajnálja, hogy a parlament tavaszi ülésszakán a kormánypártok elutasították javaslatunkat a pénzügyi alapismeretek kötelező oktatásával kapcsolatban.

Az IKSZ szerint ha a középiskolások tájékozottabbak lennének a befektetések és a hitelfelvétel terén, úgy megalapozottabb döntést tudnának hozni. Szintén kétes, hogy a felvételizők valóban hozzájárulásukat adták-e ahhoz, hogy a felvételi eljárás során megadott mobilszámaikra az OFIK kereskedelmi reklámot is küldjön, ezáltal a felvételi eljárástól eltérő célra használja fel személyes adataikat – írják.
Az üggyel kapcsolatban a házszabály szerint írásbeli kérdést nyújt be az IKSZ Hiller István oktatási és kulturális miniszternek, valamint az adatvédelmi biztos vizsgálatát kérik.

MNO.hu, 2009. július 28.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr211275962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása