Egy felmérés szerint a vállalatok élén álló vezetők sokszor alábecsülik napjaink biztonsági kockázatait, ami a védekezésre nézve is hátrányos lehet.

A Ponemon Institute az egyik legutóbbi felmérése során vállalati vezetőket kérdezett meg arról, hogy miként vélekednek a biztonsági fenyegetettségekről, és az azok elleni védekezés érdekében milyen intézkedéseket hoznak. A cég a vizsgálata során 213 elnök-vezérigazgatót, informatikai, üzemeltetési, stb. vezetőt szólított meg.

A felmérés szerint a CEO-k 48 százaléka úgy véli, hogy a hekkerek ritkán próbálnak vállalati adatokhoz hozzáférni. Ezzel szemben a vezetés alsóbb szintjein lévő személyek már jóval óvatosabbak, ugyanis az 53 százalékuk szerint a vállalatuknál tárolt adatokat napiszintű támadások fenyegetik, de többek azt is elképzelhetően tartják, hogy minden órában éri őket valamilyen biztonsági incidens. A Ponemon szerint mindez azt is jelenti, hogy a CEO-k sokszor alábecsülik azt az IT-biztonsági kockázatot, amellyel szembe kell nézniük.

A vizsgálatok további fontos megállapítása, hogy a CEO-k az adatvédelmet elsősorban azért szorgalmazzák, hogy az ügyfél elégedettséget és a vállalatuk jó hírnevét meg tudják őrizni. Ezzel szemben a többi vezető az adatbiztonság megteremtését a különböző előírásoknak való megfelelőség miatt tartja a legfontosabbnak.

Tíz válaszadó közül nyolc úgy nyilatkozott, hogy a vállalatánál van egy olyan személy, aki az adatvédelemért felelős. Az esetek több mint 50 százalékában azonban ez a személy nem más, mint az informatikai vezető. A megkérdezettek 85 százaléka viszont elismerte, hogy valójában valaki másnak kellene az adatbiztonságért felelősséget vállalnia.

A Ponemon szerint a CEO-k általában költséghatékony védelmi szabályokat szeretnének látni, miközben a többi vezető többsége úgy véli, hogy az előírásoknak szigorúan a fenyegetettségek kockázatának csökkentésére és a megfelelőség biztosítására kell törekedniük.

ugyvezeto.hu (via ComputerWorld.hu), 2009. július 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr51280593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása