Az interneten is lehet tanulmányozni annak az orvosnak a perét, aki valaha azt állította, hogy ő volt Hasfelmetsző Jack, a rejtélyes sorozatgyilkos, vagy annak a férfinak a bírósági tárgyalását, aki meg akarta ölni Viktória királynőt.

Ezeken kívül még 1,4 millió olyan per anyaga került fel hétfőtől a világhálóra, amely 1791 és 1892 között zajlott Angliában és Walesben. A dokumentumokat a genealógiára szakosodott www.ancestry.co.uk honlap tette közzé. A periratok tartalmazzák a bűncselekmények részleteit, a vádlottak nevét, születési évét, a tárgyalások helyét és az ítéletet. A nagyközönség megismerkedhet az 1892-ben halálra ítélt Thomas Neill Cream skót orvos dossziéjával: Cream a vád szerint több személyt is megmérgezett, nevezetesen az Egyesült Államokban és Angliában. Az akasztása előtti pillanatokban kijelentette, hogy ő volt Hasfelmetsző Jack - de ennek ellent mond, hogy börtönben volt az utolsó szavaival felvállalt bűntettek némelyikének időpontjában.

A kriminológusok ugyancsak vizsgálhatják Roderick McLean perének részleteit. A férfi pisztollyal próbálta lelőni Viktória királynőt az uralkodó windsori kastélyában. Megtekinthetők Isaac Ikey" Solomon aktái is: állítólag az ő személyisége nyomán mintázta Charles Dickens, a nagy író Twist Olivér című regényében Fagin figuráját. Csaknem 900 ezer, börtönbüntetéssel végződött per anyaga olvasható; az esetek csaknem kétharmadában a vádlott került rács mögé. 97 ezer vádlott sorsa lett a száműzetés és 10 300-at ítéltek halálra.

Halálbüntetés járt minden 5 shilling (mai értékben 35 euró, több mint 9 ezer forint) feletti értékű lopásért, számosállat eltulajdonításáért, a vadorzásért és fák tiltott kivágásáért. Akkor is felköthettek valakit, ha feketére mázolt arccal fogták el éjnek idején, mert ezt annak bizonyítékaként értékelték, hogy az illető betört valahová. Az 1860-as évektől a kivégzések - nevezetesen az akasztások - sokak által kedvelt látványossággá váltak, a bitófára jó rálátást biztosító balkonokért a tehetősek készek voltak hatalmas összeget megadni - alighanem többet annál, amelyért már kijárt a halálbüntetés.

SG.hu, 2009. augusztus 3.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr611288852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása