Peter Schaar adatvédelmi biztos keményen bírálta a német hatóságok egyre növekvő információgyűjtési mohóságát. A jogvédő azután adott ki közleményt, hogy ismertté vált: az elmúlt napokban a Szövetségi Közigazgatási Hivatalban (BVA) egy új lehallgatórendszert helyeztek el, amelynek segítségével még jobban végezhetők a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) és a rendőrség távközlési megfigyelései.

"Aggasztónak tartom, hogy a belügyminisztérium anélkül helyezte el a BVA-ban a rendszert, hogy megvárta volna a hivatal jogairól és kötelességeiről szóló törvénnyel kapcsolatban folyamatban lévő tárgyalások lezárultát. Ez azért is sajnálatos, mert a BKA és a rendőrség ellenőrzési technikáinak a BVA-ban való elhelyezése a biztonsági hivatalok sokkal átfogóbb együttműködésének kezdetét jelenti. Már most vannak ugyanis olyan tervek, hogy a BVA távközlési ellenőrzési rendszerét kiterjesszék a szövetségi hírszerző szolgálatokra és a tartományok biztonsági hivatalaira" - hangsúlyozta Peter Schaar.

Az adatvédelmi biztos hozzátette, hogy a BVA bevonása a telekommunikációs ellenőrzésekbe további beavatkozást jelent az alkotmányban rögzített és védett távközlési titkokba. Az ilyen lépésekre csak akkor kerülhet(ne) sor, hogy ha azokat törvényileg szabályozzák. Egy ilyen jogszabálynak meg kellene állapítania az ellenőrzési intézkedések jogi, technikai és szervezeti követelményeit. A belügyminisztérium szóvivője visszautasította a szakember kritikáját mondván: a BVA munkatársai nem férhetnek majd hozzá a tárolt információkhoz. A lépésre azért van szükség, mert csak így gyűjthető össze az a magasan képzett személyzet és azok a technikai eszközök, amelyek képesek lépést tartani az internet gyors terjedésével és fejlődésével.

Ulla Jepke, a Die Linke Bundestag-frakciójának szóvivője ugyanakkor a központ azonnali lekapcsolását követelte. "Ez a rendszer egy újabb kő a megfigyelési államhoz vezető útban és semmilyen jogi alap sincs a működtetésére. A BVA nem csak egy technikai szolgáltató, ahogy azt a német kormány beállítja. A Szövetségi Számvevőszék ugyanis megállapította, hogy a hivatal adminisztrátorai bekapcsolódhatnak a folyamatban lévő megfigyelési intézkedésekbe. Műszaki problémák esetén pedig ez elkerülhetetlenné válik. Ez a megoldás sérti a rendőrség és a titkosszolgálatok összefonódása ellen hozott szabályozást" - nyilatkozta Jepke.

SG.hu, 2009. augusztus 6.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr921293669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása