A sajtószabadság érvényesülését, a tájékoztatáshoz való jogot, valamint a bírósági tárgyalások nyilvánosságának elvét csorbítja, hogy a hatályos törvények nem szabályozzák megfelelően és egyértelműen a sajtó részvételét a kiemelt érdeklődésre számot tartó tárgyalásokon – vélekedik Szabó Máté hétfői közleményében. Az ombudsman ezért azt javasolja az igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy egységes törvényi szabályozást kezdeményezzen ezzel kapcsolatban.

A bírósági tárgyalások nyilvánosságának egységes törvényi szabályozását szorgalmazza az ombudsman az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. "A tárgyalások nyilvánosságának kérdésköre nem szűkíthető le pusztán a rendfenntartásra. (...) A törvényi szintű, általános és egységesen kötelező szabályozás hiánya egyenesen vezet az utóbbi időszakban tapasztalt tumultuózus, olykor botrányos jelenetekhez, önkényes jogértelmezéshez" – tartalmazza az Országgyűlési Biztos Hivatala által kiadott közlemény.

Szabó Máté szerint a sajtószabadság érvényesülését, a tájékoztatáshoz való jogot, valamint a bírósági tárgyalások nyilvánosságának elvét csorbítja, hogy a hatályos törvények nem szabályozzák megfelelően és egyértelműen a sajtó részvételét a kiemelt érdeklődésre számot tartó tárgyalásokon. Az állampolgárok tájékoztatáshoz való jogából következik, hogy a média különleges helyzetben van, amikor szerepet vállal a bírósági tárgyalások nyilvánosságának megteremtésében. E szerepet veszélyezteti a szabályozatlanság, a kiszámíthatatlanság egyebek mellett akkor, amikor a nagy érdeklődésre számot tartó tárgyalásokat kis befogadóképességű tárgyalótermekben tartják, a sajtó munkatársainak részvételét pedig esetenként úgy kötik előzetes regisztrációhoz, hogy erről nem található semmilyen nyilvános, hozzáférhető szabályozás.

Szabó Máté azt javasolta az igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy kezdeményezze a bírósági tárgyalások nyilvánosságával kapcsolatos egységes, törvényi szintű szabályok megalkotását. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény módosítására vonatkozó korábbi javaslatot az Országgyűlés kétharmados többség hiányában nem fogadta el. Az a javaslat azt is rögzítette volna, hogy az eljáró tanács elnöke a tárgyalás előkészítése során köteles megvizsgálni, szükséges-e intézkednie a tárgyalások nyilvánosságának biztosítása érdekében, gondoskodni a megfelelő befogadóképességű tárgyalóteremről.

Egy éve a kormány hatályon kívül helyezte az 1986-os bűnügyi és igazságügyi tájékoztatásról szóló rendeletet. Az elavult és alkotmányosan aggályos rendelet helyébe azonban nem lépett korszerűbb, törvényi szintű, általános jellegű – valamennyi bírósági eljárásra vonatkozó – szabályozás. Az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy a bírósági eljárási törvények "mozaikszerűen" tartalmazzák ugyan az alkotmányos "minimumot", így különösen a nyilvánosság kizárásának feltételeit. Hiányoznak azonban a szükséges garanciák, amelyeket a bíróságok és a bírósági igazgatás önmagában nem képes pótolni.

MNO.hu (via MTI.hu), 2009. augusztus 17.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr231320746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása