Több földrészt bejártak már a Google autói, amelyek a Street View panorámaképeit készítik, de eddig itt ütköztek a legnagyobb ellenállásba. Már a negyedik európai ország tartja adatvédelmi szempontból aggályosnak a járókelők és a járművek lefényképezését.

A Google utcanézeti panorámaképei sértik a svájci adatvédelmi törvényeket, mert a cég nem rejti el megfelelően a járókelők személyazonosságát, jelentette ki Hanspeter Thuer szövetségi adatvédelmi biztos a múlt hét végén. Thuer azt követeli a Google-től, hogy vegye le az internetről a Street View-t úgy, ahogy van, és addig ne is indítsa újra a szolgáltatást, amíg meg nem győződik róla, hogy a képek eleget tesznek a svájci adatvédelmi előírásoknak.

"Számos arcot és rendszámtáblát nem takartak ki, illetve rosszul homályosították el őket" – írta a biztos közleményében.

Hétfőn Thuer találkozott a Google képviselőivel, de a tárgyalások nem hoztak eredményt: a biztos hivatala az AP-nek azt mondta, számos kérdés nyitva maradt a megbeszélésen. A cég válaszközleményében bejelentette, hogy további találkozókon szeretné demonstrálni a magánszféra védelmében alkalmazott eszközeit.

Azonnal zárják be!

Az adatvédelmi biztos hirtelen tiltakozása egybeesik azzal, hogy a hétvégén a Neue Zürcher Zeitung megírta, hogy egy parlamenti képviselőt fedezett fel a Street View képein, amint egy szőke nővel sétál.

Az FDP-s Ruedi Noserről, aki egyébként nős, kiderült, hogy az asszisztensével, Alexandra Thalhammerrel volt (egyébként a Facebookon is ismerősök), a képviselő viszont annyira felháborodott az eseten, hogy a Google Street View azonnali bezárását követelte, egészen addig, amíg a Google nem tudja száz százalékos biztonsággal megakadályozni a Street View-n szereplő járókelők azonosíthatóságát. Ezt a nyilatkozatot követte rövidesen az adatvédelmi biztos hasonló tartalmú tiltakozása.

Bár a Google automatikus eszközökkel igyekszik kitakarni az arcokat és a rendszámokat, kétségtelen, hogy a végeredmény nem mindig tökéletes, mint az egy találomra kiválasztott zürichi utcakép-részleten látszik.

És ha valaki a tökéletes azonosíthatatlanságra törekszik, az sem biztos, hogy elég az arcokat kitakarni. Az alábbi, szintén zürichi Street View-képen például látszik, hogy a Google elhomályosította ugyan az arcokat, mégsem kizárt, hogy a járókelőket ismerőseik azonosítani tudják testfelépítésük, ruházatuk vagy más látható ismérveik alapján.

A Google a Street View-val nem először fut bele az adatvédelmi szakértők rosszallásába. Japánban azért kellett újrakezdeni a fotózást, mert a kamerák átláttak a magánházak kerítései fölött; Görögországban a képek tárolása és a járókelők tájékoztatásának hiánya miatt tiltakozott az ottani adatvédelmi hatóság; Németországban a hamburgi adatvédelmi ombudsman tiltakozott a Street View ellen.

A magyar adatvédelmi biztos, Jóri András szintén aggályosnak tartja az utcák lefényképezését, így a Google június közepén szép csöndben úgy döntött, hogy bár a panorámakamerával felszerelt autók május elején itthon is elkezdték a fotózást, a helyzet tisztázásáig nem fényképezik tovább Budapest utcáit.

Index Tech blog, 2009. augusztus 25.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr661337772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása