A felhasználók jelentős része már felismerte a közösségépítő weboldalak kockázatait, azonban a védelmi intézkedések továbbra is háttérbe szorulnak.

Az AVG és a CMO Council egy érdekes felmérést készített, amelynek segítségével a szakemberek arra keresték a választ, hogy a közösségépítő weboldalak térhódításával biztonsági szempontból miként tartják a lépést a felhasználók. Sajnos a vizsgálatok eredménye meglehetősen aggasztó képet mutat.

A felmérés során olyan felhasználókat kérdeztek meg, akik olyan népszerű webhelyeken is előszeretettel barangolnak, mint például a Facebook vagy a Twitter. A válaszadóknak mindössze a 27 százaléka nyilatkozta azt, hogy védekezik a közösségépítőkön keresztül érkező fenyegetettségek ellen. A többiek sajnos nem igen törődnek a veszélyekkel. A felhasználók 64 százaléka nem vagy csak nagyon ritkán változtatja meg a jelszavait ezen online szolgáltatások esetében, és csak a 43 százalékuk módosít azokon az alapbeállításokon, amelyek az adatok biztonságát hivatottak szabályozni. A közösségépítőkön regisztrált tagok 21 százaléka elismerte, hogy úgy is felvesz az ismerősei közé személyeket, hogy közben fogalma sincs azok valódi kilétéről.

A közösségépítőkön kimutatható, nem éppen kedvező biztonsági körülmények miatt nem igazán meglepő, hogy sok incidens következik be e szolgáltatások révén. Az AVG szerint a felhasználók 20 százaléka már áldozatul esett valamilyen adatlopásnak, 55 százalékuk tapasztalt adathalász támadást és 47 százalékuknak fertőződött meg a számítógépe valamilyen kártékony programmal.

Donovan Neale-May, a CMO Council egyik vezetője úgy vélte, hogy a közösségépítő weboldalak népszerűségének növekedésével, illetve e szolgáltatások mobil készülékekről történő egyre könnyebb elérésével a fenyegetettségek és a sebezhetőségek kockázata is fokozódik.

"Tény, hogy a felhasználók felismerték a kockázatokat, de még most is sokszor elhanyagolják a legalapvetőbb biztonsági intézkedéseket is." - mondta Siobhan MacDermott az AVG kommunikációjáért felelős vezetője. A szakember hozzátette, hogy mindez azon biztonsági cégek számára is kihívásokat tartogat, amelyek küzdenek az online bűnözés ellen.

Biztonsagportal.hu, 2009. szeptember 4.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr431384812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása