A kínai internetcenzúrát irányító Green Dam programot találták meg egy magyar vállalkozásnál, a térfigyelő kamerákat felügyelő rendszerben. A kémprogram a mentett fájlokat és a kamerák képeit is képes volt Kínába továbbítani.

A nyár egyik legnagyobb port felkavaró híre volt informatikai-biztonságtechnikai körökben a gyorsan hírhedtté vált kínai webes szűrőprogram, a Green Dam bevezetése, majd a szabályozás enyhítése (az első hírek szerint a kínai kormányzat minden felhasználó számára kötelezővé tette volna a programot, de végül csak iskolákban és netcafékban vezették be). A szűrő elvileg a pornót és egyéb, a kormány szerint káros tartalmakat tartja távol a felhasználóktól, biztonságtechnikai szakemberek szerint azonban a cenzúra mellett kémprogramként is működik, adatokat gyűjt a netezési szokásokról, meglátogatott oldalakról.

Úgy tűnik, az ázsiai ország nem csupán saját országainak cégeit és állampolgárait szeretné megfigyelni: a Sunbelt antivírus cég jelentette, hogy egyik viszonteladója egy magyar vállalkozás hálózati, IP-térfigyelő biztonsági kamerák eszközmeghajtóiban fedezte fel a Green Damet. A kamerákat felszerelő céghez az ügyfél gyakori panasszal érkezett: különböző fájlok mentésekor sok esetben lelassult, illetve lefagyott a kliens oldali gép, gyakran a teljes rendszer is. Hasonló jelenség történt nyomtatási parancs kiadásakor is.

Az év eleje óta húzódó ügynek akkor lett vége, amikor a viszonteladó a korábbi antivírus helyére egy újat telepített, és az el is kapta a rendszerben a kártevőt. Mint kiderült, a Green Dam az IP-kamerák felügyeletét ellátó szoftverben volt elrejtve és nem csupán a mentett és kinyomtatott fájlokat, de a kamerák által rögzített képet is képes volt Kínába továbbítani.

"A kínai kormány szerint a Green Dam célja az erőszakos tartalmak visszaszorítása révén az internetezők, elsősorban a fiatalok védelme. A szoftver azonban hasonlóan működik a klasszikus jelszófigyelő alkalmazásokhoz, mint például a hírhedt Zbot: minden tartalmat képes megfigyelni, illetve továbbítani megbízójának." – mondta a programról Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének vezetője.

Index Tech blog, 2009. szeptember 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr71384844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása