Az amerikai kormányhivatalok és a hadsereg évente összesen 75 milliárd dollárt költenek hírszerzési tevékenységre - jelentette be Dennis Blair nemzeti hírszerzési igazgató helyi idő szerint kedden Washingtonban.

A régóta hétpecsétes titokként őrzött átfogó adatot az amerikai kormány most először hozta nyilvánosságra.

Az adat a hírszerzésre költött összeg meredek emelkedéséről, valamint a régóta sűrű homály övezte katonai hírszerző programok fontos szerepéről tanúskodik. Korábban nyilvánosságra hozott részadatokból ítélve ez utóbbiak 25-30 milliárd dollárt emészthetnek fel a 75 milliárdból.

Tizenöt évvel ezelőtt egy törvényhozási dokumentumba már bekerült a hírszerzésre költött akkori teljes összeg, amely 26 milliárd dollárt tett ki, s amelyből 10 milliárd fordítottak katonai hírszerzésre, de ez a véletlen műve volt, nem szándékos közlés - emlékeztetett Steven Aftergood hírszerzési kiadásokra szakosodott szakértő.

Washingtoni tisztségviselők szerint a 75 milliárd dollár magában foglalja a - közösen nemzeti hírszerző program néven emlegetett - 16 amerikai hírszerző szervezetre, valamint a védelmi minisztérium által a katonai hírszerző programokra költött összegeket is.

Az amerikai kormány a törvényhozás és civil szervezetek nyomására az elmúlt években már tett bizonyos lépéseket a hírszerzési kiadások nyilvánossá tétele érdekében. Az előző kormány például közölte, hogy a 16 hírszerző szervezet tavaly összesen 47,5 milliárd dollárt költött el, nem hozta viszont nyilvánosságra a katonai hírszerzés költségeit.

Aftergood úgy vélekedett, hogy nincs helytálló indok a katonai hírszerzési kiadások körüli titkolózásra, mert e számnak a közzététele nem tárna fel semmilyen hírszerzési forrást, s nem árulna el semmit a konkrét műveletekről és a műveleti módszerekről sem.

hirsarok.hu (via MTI.hu), 2009. szeptember 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr641387302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása