Hiába egyre óvatosabbak a felhasználók és egyre jobbak a védelmi eszközök, az adathalász levelek és weboldalak is egyre profibbak. A felmérések szerint minden kétszáz ügyfélből egy bedől az adathalászok trükkjeinek, és önként adja meg nekik a banki jelszavait.

A böngészőkbe beépülő Trusteer adathalászat elleni modul fejlesztői szerint nagyjából minden 200. banki ügyfél hajlamos bedőlni az adathalászok csali leveleinek, és rákattint a csalóktól kapott, hivatalos levélnek álcázott szöveg linkjeire. A felmérés szerint az ilyenkor a bank oldalára hasonlító, de persze hamis weboldalra jutott felhasználók fele gyanútlanul meg is adja a személyes adatait és a jelszavát az adathalászoknak (akik aztán a bank valódi oldalán fosztják ki őt ezek segítségével).

Ezeket az adatokat a Trusteer felhasználóinak száma, és a modul által megakadályozott adatlopási kísérletek alapján határozták meg a szakértők. Becsléseik szerint egymillió ügyfelenként évi 2,4 és 9,4 millió dollár között van az az összeg, amivel az adathalászok megrövidítik a bankokat.

A legújabb trend egyébként az online alvilágban az, hogy a hackerek adathalász oldalak adatbázisába törnek be, és onnan lopják el az átvert felhasználóktól begyűjtött felhasználónév-jelszó párokat. A szakértők szerint ez főként azért lehetséges, mert maguk a cyberbűnözők sem figyelnek eléggé az online biztonságra, általában meg sem fordul a fejükben, hogy ők is könnyen áldozattá válhatnak.

Index Tech blog, 2009. december 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr321594704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása