Adatkezelési szempontból már az adatvédelmi biztos hivatala is vizsgálja a PPO.hu internetes szolgáltató weboldalt. A PPO után már a rendőrség is nyomoz, illetve a versenyhivatal és a fogyasztóvédelmi hatóság is fontolgatja vizsgálat indítását.

Soron kívül vizsgálja az adatvédelmi biztos irodája az online vásárlásokkal foglalkozó PPO.hu honlapot üzemeltető céghez kapcsolódó személyes adatkezelést - közölte az adatvédelmi biztos irodája csütörtökön. Mint írták, már korábban is több beadvány érkezett a hivatalhoz a Centillion Consulting and IT Technology Ag magyarországi képviselője honlapjának szolgáltatásaihoz kapcsolódó adatkezelés ügyében, ám ezek nincsenek közvetlen összefüggésben a mostani fejleményekkel.

A fő kifogások között szerepelt az, hogy az adatkezelő kéretlen hírleveleket küldött a felhasználók számára, a regisztrációhoz szükségtelen adatok megadását is kötelezővé tették, nem volt biztonságos az online adatkezelés és nem volt lehetőség a bankkártya-regisztráció internetes törlésére, nem volt rendezett az adatok bank számára történő megadásának jogalapja - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a beadványok közül három vizsgálata zárult le, közülük egy esetben jogsértést állapítottak meg, egy 2008-as és egy 2009-es beadvány pedig folyamatban van. Kedd óta 250-nél több újabb beadvány érkezett - írták.

A rendőrség szerdán csalás gyanúja miatt indított eljárást a PPO pénzügyi tranzakciós tevékenységével kapcsolatban, amelynek akár 110 ezer sértettje is lehet. A mobilegyenleg-feltöltést, online lottózást és sztrádamatrica vásárlást is lehetővé tevő honlap üzemeltetője, a svájci Centillion éves díjat számított fel az ügyfeleknek, és ezt a 2490 forintot azonnal le is vette azok számlájáról, akik korábban az ingyenes szolgáltatásra regisztráltak az oldalukon.

Sajtóértesülések szerint a rendszerbe száztízezer ügyfél regisztrált bankkártyájával tavaly áprilisig azért, hogy külön díj nélkül vegye igénybe a szolgáltatásokat. A cég hétfőn azonban mégis díjat szedett tőlük. Az Index hírportál szerint ezzel a ppo.hu akár százmillió forint adómentes bevételre is szert tehetett.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a héten dönthet arról, hogy indít-e hivatalos vizsgálatot a PPO.hu ügyében. Mihálovits András, a GVH szóvivője elmondta, hogy az elmúlt két napban több mint százan fordultak a hatósághoz. A GVH most azt elemzi, hogy a panaszok felvetik-e a tisztességtelen kereskedelem gyanúját, és ezáltal megalapozottá tesznek-e egy hivatalos vizsgálatot. Kathi Attila, a NFH főosztályvezetője elmondta, hogy az NFH is vizsgálódik az ügyben, már csak azért is, mert a különböző online fórumokon több felháborodott levél olvasható.

A üzemeltető korábban úgy nyilatkozott: mindenben jogszerűen jártak el, az ügyfeleik ismerték és elfogadták a szerződési feltételeket.

origo.hu (via MTI), 2010. január 14.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr461761996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása