Ma van az adatvédelem napja Európában. Ebből az alkalomból beszélgettek hazai szakemberek és az IT café a PET-technológiák ismert fejlesztőjével.

Az Európa Tanács kezdeményezésére 2010. január 28-án már negyedik alkalommal kerül megrendezésre az adatvédelmi nap, amelyre az Európai Unió valamennyi tagállamában az adatvédelmi biztosok, hatóságok különféle programok szervezésével készültek, hogy felhívják a figyelmet a téma fontosságára. Az Adatvédelmi Nap célja, hogy az európai polgároknak lehetőségük legyen megismerni és megérteni, miért és milyen személyes adatokat gyűjtenek és dolgoznak fel róluk, illetve milyen jogaik vannak e tekintetben a feldolgozás során.

Különösen fontossá vált az utóbbi években a személyes adatok kezelésének kérdése, s ez az internet használatának terjedésével egyre inkább a mindennapi tennivalók részévé válik. Folyamatosan figyelmeztetni kell az állampolgárokat a kockázatokra és a kapcsolódó helytelen adatkezelésekre, illetve a tisztességtelen feldolgozás során a személyes adatokat érintő veszélyekre – állítják az adatvédelem elkötelezett hívei.

Eszmecsere a privacy-technológiákról

Ezen a napon az adatvédelmi szakemberek és a kutatók számára is lehetőség nyílik a téma kiemelt megvitatására. Természetesen az IT területe szorosan kapcsolódik az adatvédelemhez, így a privacy-technológiák fejlesztésében és kutatásában részt vevő informatikusok is megszólalnak az Unióban. Magyarországon a PET Portál és Blog ad fórumot a témával foglalkozó szakembereknek – több érdekes tanulmány, cikk olvasható és véleményezhető ezen a weboldalon, a kapcsolódó fórum pedig az olvasók véleményét hivatott megjeleníteni a külvilág és a témakört művelők számára.

Az Adatvédelmi Nap alkalmából egy érdekes beszélgetésre került sor magyar kutatók, Székely Iván, Gulyás Gábor, Krasznay Csaba, valamint az egyik neves német kutató-fejlesztő szakember, Rolf Wendolsky között, melyről videofelvétel is készült (ennek rövid összefoglalója látható itt, hírünkben). Wendolsky a JonDos PET-technológia egyik frontembere, IT-biztonsági kutatóként kezdte pályafutását a németországi Regensburgi Egyetemen, ahol 2004-ben vezető fejlesztője lett a nyílt forráskódra alapozott AN.ON projektnek. Ez a fejlesztés azt a célt tűzte ki, hogy az internet felhasználói egy megfelelően erős védelmet kaphassanak személyes adataik megóvására.

A PET-technológia egy elkötelezett kutató szemszögéből

Wendolsky nevéhez köthető az a Firefox-profilú JonDoFox termék is, melyet egyébként az ő általa irányított cég fejleszt, ami egy ingyenes és nyílt forráskódú webböngésző-kiegészítő az adatait védeni kívánó felhasználóknak. Kliensoldali biztonsági elemeket tartalmaz, és kompatibilis az összes ismert anonimizáló szolgáltatással. Wendolsky rendszeres előadója a különböző IT-biztonsági konferenciáknak, szerzője, illetve társszerzője több tudományos publikációnak, melyek témája természetesen az internet egyik különlegessége: az anonim kommunikáció.

Ő az egyik alapítója a nemrég alakult, s amerikai és német kutatókat összefogó Privacy Research Internationalnek, mely népszerűsíteni szeretné az online adatvédelmi technológiákat, nonprofit módon, bevonva más kutatócsoportokat és az ipari szereplőket ebbe a szerteágazó munkába. Ösztönözni szeretnék a nyílt forráskódú fejlesztéseket, támogatnák a szabványosítási folyamatokat és olyan technológiákra hívnák fel a figyelmet, melyek a lehető legtöbb átláthatóságot biztosítják a magánélethez kapcsolódó kényes kérdésekben, elsősorban a kereskedelem területén megjelenő kedvezőtlen jelenségek miatt. Wendolskyék készítenek egy anonimitásmérő weboldalt is, amely újszerű módszerekkel azonosítaná a felhasználóra leselkedő veszélyeket.

Kérdések és válaszok az Adatvédelmi Nap kapcsán

A következő kérdések merültek fel a mai beszélgetésen: Milyen ilyen jellegű potenciális veszélyforrások vannak, amire figyelnie kell egy átalgos felhasználónak? Mit tart a neves kutató jelenleg a legszínvonalasabb PET-technológiának? Hogyan látja 2010-ben a webes privátszféra helyzetének alakulását, a közösségi hálózatok körüli mizériákra és az egyre terjedő önkéntes adatszolgáltatási hullámra gondolva? Milyen veszélyeket jelenthet a levelezőrendszerekből az adatszivárgás?

Megkerülhetetlen volt a kérdés: hogyan tudják a PET-technológiák segíteni a szólásszabadságot olyan országokban, mint Kína vagy Irán, ahol szintén több millióan használják az internetet? Wendolsky erre a felvetésre azt mondta: az ő intézetüket amerikai és német tudósok alkotják, így eddig náluk nem merült fel a szólászabadság kérdésként, de nagyon fontos lenne ezzel a területtel foglalkozni, ehhez viszont a helyi viszonyokat ismerő kutatókra lenne szükségük.

Érdemes tehát a téma iránt mélyebben érdeklődőknek az Adatvédelmi Nap alkalmából ellátogatni a PET Portálra, s megnézni a beszélgetésről készült teljes (angol nyelvű) felvételt – tanulságosak lehetnek mindannyiunk számára az ott elhangzott gondolatok.

ITCafe.hu, 2010. január 28.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr241761905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása