Egyáltalán nem mindegy, milyen képeket osztunk meg magunkról a hálón. Főleg a fiatalokat kellene terelgetni.

A Biztonságosabb Internet Napja (Safer Internet Day, SID) célja, hogy Európa-szerte ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális jelenségekre, tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatni is szeretné a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat a problémákról, illetve azok lehetséges kezeléséről. A SID-et világszerte mindenhol február elején, ugyanazon a napon rendezik meg, ma már több mint 60 országban, köztük Magyarországon is.

A SID idei szlogenje – "Használd az eszed, mielőtt közzéteszed!" – arra helyezi a hangsúlyt, hogy míg az új online technológiák az önkifejezés és a kreativitás eddig ismeretlen kapuit nyitják meg, addig kellemetlen, akár traumás helyzetekbe is sodorhatnak bennünket, leginkább a gyermekeket és a fiatalokat, akik az új eszközök révén kép- és videotartalmak terjesztőivé válnak az online világban.

Fontos hangsúlyozni: az internetre feltöltött fotók online maradnak, gyakorlatilag bárki megnézheti őket, akár évekkel azután is, hogy felkerültek a világhálóra és mi már rég letöröltük a gépünkről. Például, ha egy jó hangulatú buliban készült képet elküldünk ma, ne csodálkozzunk azon, ha évekkel később, egy állásinterjún, a kép alapján ítél meg minket potenciális főnökünk. Ezért is fontos, hogy a gyermekek és a tinédzserek képesek legyenek felelősségteljesen kezelni és irányítani saját online identitásukat, ugyanakkor tartsák tiszteletben azt is, hogy mindenki önmaga dönthet arról, milyen információkat, képeket oszt meg magáról az interneten.

Beszállt a UPC is

Az idei SID alkalmából interaktív felvilágosító weboldalt indított a UPC az EU internetbiztonságot propagáló szervezetével, az Insafe-fel együttműködésében – írta meg a cég sajtóközleményében. Az EU Safer Internet Plus programjának részeként, a UPC támogatásával létrejött és mától több nyelven is hozzáférhető www.esafetykit.net weboldal célja, hogy interaktív gyakorlatokon, kvízeken keresztül, játékos, szórakoztató formában vezesse rá a 6-12 éves gyerekeket, hogyan közlekedhetnek körültekintően az online közösségekben. A weblap emellett a szülőknek és a tanároknak is közérthető segítséget nyújt ahhoz, hogy a kisebbeket megtanítsák arra, hogyan fordulhatnak bizalommal az internet felé.

ITCafe.hu, 2010. február 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr741758585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása