Gondold meg, mit töltesz fel az internetre: figyelmezteti a gyermekeket (és szüleiket) az Európai Bizottság, amely most a közösségi oldalakat próbálja biztonságosabbá tenni. A EU keleti felén hirtelen megugrott a világhálón szörfözők száma – és ezzel a rájuk leselkedő veszélyek is.

A gyermekek mindennapi életének részévé vált az internet, amely hasznos, de egyáltalán nem ártalmatlan találmány. Rendkívül népszerűek például az úgynevezett közösségépítő oldalak (Facebook, My-Space, Iwiw, YouTube stb.), ahová európai tinédzserek milliói töltik fel személyes adataikat, fényképeiket és videóikat. Ezekhez általában bárki, bármikor hozzáférhet.

Íme a világháló teremtette új fogalmak: cyber-bullying (zaklatás, megfélemlítés) és online grooming (gyermekek behálózása, megkörnyékezése). Előbbinél "csak" az interneten keresztül zaklatják a kiskorúakat, például szexuális tartalmú megjegyzésekkel – a másodiknál felnőttek adják ki magukat fiataloknak, és akár találkozót is kérhetnek a gyanútlan gyerekektől.

Itt lép közbe az Európai Bizottság, amely eddig húsz internetes céggel írt alá megállapodást a "biztonságosabb közösségi hálózatépítési elvekről". A brüsszeli testület most jelentést is közzétett arról, való ban odafigyelnek-e a kiskorúak biztonságára az aláírók által üzemeltetett, összesen huszonöt honlapon (lásd a keretes anyagot).

Örömteli és aggasztó eredmények keverednek. Az EU-szerte megvizsgált közösségi oldalaknak csupán negyven százalékánál szerepel az alapértelmezett beállítások között, hogy a fiatalkorúak személyes adatait kizárólag az ismerősök láthatják. A honlapoknak csak a fele biztosítja, hogy a kiskorúak személyes adatai semmilyen keresőprogrammal ne legyenek fellelhetők. Jó hír viszont, hogy az oldalak többsége tippeket ad a biztonságos internetezéshez, és egyes felhasználók kizárására is lehetőséget nyújt.

Egyre több gyermek – ráadásul egyre fiatalabban – "rákattan" az internetre. Az EU-ban élő 6–17 évesek háromnegyede használja a világhálót, és az elmúlt években különösen a kelet-közép-európai tagállamokban nőtt az online tinédzserek aránya (lásd a grafikont . További változás, hogy mostanra a szülők is felzárkóztak: közülük is ugyanannyian interneteznek, mint a fiatalok.

Óvakodni persze nemcsak a személyes információk kiadásától kell. A világhálón szörfözés leggyakoribb kockázatai közé tartozik a pornográf és erőszakos tartalmakba ütközés – bár a szakértők között távolról sincs európai egység abban, mekkora kárt okozhat mindez.

Az európai sokszínűség a szülők közt is érvényesül. Noha a legtöbben az északi országokban használják az internetet, a legkevésbé éppen a dán és a svéd papák-mamák aggódnak, illetve avatkoznak be gyermekeik online életébe (a kutatók azon is vitáznak, hogy ez nagyobb engedékenységet vagy nagyobb bizalmat takar-e). A német, brit, olasz vagy spanyol családokban sokkal inkább beleszólnak a fiatalok internetezésébe; más kérdés, hogy ezzel sikerül-e megvédeni őket.

A következő huszonöt internetes oldalt vizsgálta az Európai Bizott -ság: Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube, Hyves, Xbox Live, Windows Live, MySpace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Ratee, Skyrock, SchülerVZ, StudiVZ, meinVZ, Habbo Hotel, IRC Galleria, Tuenti, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr, Zap.lu.

NOL.hu, 2010. február 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr951764723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása