Egy floridai joghallgató az amerikai felhasználók nevében komoly támogatással nyújtotta be keresetét, mivel úgy véli, hogy a Google megsértett több szövetségi törvényt is.

Komoly mértékű felháborodás fogadta a Google lépését, amikor új szolgáltatásukat, a Zümmöt (Buzz) úgy vezették be, hogy a szolgáltatást kipróbálni akarók beleegyezése nélkül tették nyilvánossá a belépők kapcsolati hálóját.

A legtöbben a morgolódás szintjén maradtak, legfeljebb megírták ezt valahová, ám egy 24 éves floridai jogászhallgató nem elégedett meg ennyivel: Eva Hibnick egy kaliforniai szövetségi bíróságon San Franciscó-i és washingtoni ügyvédi irodák segítségével keresetet nyújtott be a Google ellen, melyben saját (és nagyjából 31 millió amerikai Gmail-felhasználó) nevében azzal vádolja a Google-t, hogy a Buzz fent említett feltételekkel történő bevezetésekor megsértették a szövetségi adatvédelmi, illetve a számítógépes bűnözésre vonatkozó törvényeket: "A Google úgy döntött, hogy egy közösségi háló tagjává tesz engem, holott én ezt nem akartam" – nyilatkozta Hibnick, aki elmondta azt is, hogy amikor elfogadta a weboldal ajánlását ("Próbálja ki a Buzzt!"), akkor meg sem fordult a fejében, hogy kapcsolatai ezzel a lépéssel nyilvánosságra kerülnek.

A benyújtott panasz szerint a "…Google Buzz a Gmailben található személyes adatokat a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül tette nyilvánosan elérhetővé. […] Ugyanakkor, a Google [a panaszok miatti, későbbi] módosításai messze nem elegendőek, hogy orvosolják ezt a problémát." Hibnick meg nem határozott összegű és módú kártérítést igényel a cégtől, emellett azt kéri a bíróságtól, hogy a Google-t kötelezzék arra, hogy változtassa meg a Buzz működését úgy, hogy az megfeleljen a hatályos törvényeknek.

Hibnick jogi képviselője, a washingtoni Gary E. Mason annyit mondott, hogy nem az a céljuk, hogy néhány száz dollárt kiharcoljanak a Gmail használóinak, hanem az, hogy a Google a jövőben ne merjen hasonló módon piacra lépni egy új termékkel.

A Google egyelőre még nem nyilatkozott erről a perről. Mint beszámoltunk róla, egy másik eljárásra is figyelniük kell, mivel az amerikai civil jogvédő szervezet, az Electronic Privacy Information Center (EPIC) feljelentette a Google-t az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnál (FTC), mivel a Buzz szerintük a felhasználó jóváhagyása nélkül gyűjti össze a Gmailben található adatokat.

ITCafe.hu, 2010. február 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr891775347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása