Rövid időn belül immár másodszor kritizálta a webes konszernt Ilse Aigner német fogyasztóvédelmi miniszter.

"Nagyon komoly beavatkozás az emberek magánéletébe, hogy ha nyilvánosságra hozzák a levelezőprogramjuk kapcsolati adatait és ezeket összekötik más személyek kapcsolati információival. Ez olyan, mintha egy videotéka kiakasztaná az ügyfelei listáját. A Google világszerte emberek millióinak személyes adatait kezeli. Éppen emiatt óriási kötelezettsége van a felhasználókkal szemben, hogy ha egy új szolgáltatás keretében biztosítani akarja a személyes adatok védelmét. Megrémiszt, ha egy cég nem tiszteli az ügyfelei és egy harmadik fél személyes adatait " - hangsúlyozta Ilse Aigner.

A miniszter a Hamburger Abendblattnak továbbá úgy nyilatkozott: "Elvárom, hogy a cég nyilvánosságra hozza, hol tárolja a különböző fotókat és hogy azokhoz milyen személyes adatokhoz kapcsolt hozzá. Ezenkívül a cégnek jóval intenzívebben kell tájékoztatnia a felhasználókat a jogi lehetőségekről. Azok a vállalatok, amelyek teljes városokat fotóznak azért, hogy később ezeket a felvételeket az interneten megjelentessék és értékesítsék, aktívabban tájékoztatniuk kellene a sajtón keresztül az érintetteket, a további terveikről is. Elvárom, hogy a Google ne csak az arcokat és a rendszámokat, hanem a személyeket és a járműveket is felismerhetetlenné tegye."

A Google Buzz február közepe óta érhető el a Gmail 175 millió regisztrált tagja számára és a Facebook, a Twitter, valamint a Flickr funkcióinak ötvözete. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az internetezők megosszák egymással a videóikat, a digitális fotóikat, valamint a hivatkozásaikat.
Aigner február elején már kritizálta a társaságot és arra készül, hogy eltávolítassa a Google Street View németországi városokról és házakról készült felvételeit a világhálóról. A politikus a Google Street View képeiről azt mondta, hogy azok több milliószorosan megsértik az emberek magánéletét.

A Google Buzzt (Zümmöt) a sorozatos panaszok miatt a közelmúltban immár harmadszor kellett módosítaniuk a fejlesztőknek, az Electronic Privacy Information Center (EPIC) nevű amerikai adatvédelmi szervezet pedig hivatalos vizsgálatot kezdeményezett az FTC-nél a szolgáltatás ellen.

SG.hu, 2010. február 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1001790976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása