A Facebook nem tesz meg mindent a felhasználók személyes adatainak védelme érdekében, és zavaros és hiányos információkat közöl a privát adatok védelmével kapcsolatosan - közölte a kanadai adatvédelmi ombudszman.

Számos adatvédelmi hiányosságot fedeztünk fel az oldal működésében - közölte Jennifer Stoddart adatvédelmi biztos. A vizsgálat fényt derített arra, hogy a Facebook megsérti a kanadai adatvédelmi törvényeket azzal, hogy a már leiratkozott felhasználók adatait nem törlik adatbázisukból. Emellett zavaros és hiányos információkkal szolgál a felhasználók számára.

A Facebook az adatvédelmi biztosnak válaszul azt nyilatkozta, hogy azért van szükség a törölt hozzáférések altatására, mivel számos felhasználó újra regisztrálja magát. A vizsgálat szerint közösségi oldal már megelőző lépéseket tett az adatvédelmi biztos által kritizált eljárásokban, és a cég a továbbiakban is együtt kíván működni az ombudszmannal.

A Facebooknak 12 millió kanadai felhasználója van, és minden harmadik kanadai rendelkezik hozzáféréssel a közösségi oldalhoz.

A vizsgálat precedens értékű és egy működési sztenderdet állíthat fel a kanadai közösségi oldalak számára, valamint más országok szabályozását is befolyásolhatja. Stoddart közlése szerint Kanada az első ország, mely nyilvánosságra hozza a Facebook adatvédelmi praktikáit. Majd hozzátette, hogy a site nem tette elérhetetlenné személyes adatokat harmadik fél (fejlesztők) számára. Jelenleg 180 országban 950 ezer fejlesztő dolgozik Facebook alkalmazások fejlesztésén.

Az adatvédelmi biztos 30 nap türelmi időt adott a közösségi oldalnak, hogy javítsa hiányosságait, és ajánlásait akár a szövetségi bírósághoz is kész benyújtani. A Facebook adatvédelmi vezetője, Chris Kelly szerint erre nem lesz szükség.

digiport.hu (via ICTpress.hu), 2009. július 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr721253709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása