Egy moszkvai cég az elnyert állami tenderből úgy keresett hatalmas pénzt, hogy a térfigyelő kamerákat fel sem szerelték, helyette előre felvett filmeket adtak.

Nagy botrányt okozott Moszkvában, hogy a fővárosi rendőrség speciális részlegének szóvivője közölte: a térfigyelő kamerák telepítésével és működtetésével megbízott társaság (SztrojMontazsSzervisz) ellen eljárást indítottak, mivel kiderült, hogy az egyik hatalmas területen a 29 ezer darab kamera egyáltalán nem működött, csak üres dobozokat szereltek fel, a monitorokra pedig előre felvett képeket sugároztak.

Az ügyben különösen az a kínos, hogy az említett társaság egy állami tenderen nyerte el a megbízatást, melynek értelmében a főváros jelentős területén ők biztosítják a térfigyelőket. Az előzetes megállapítások szerint a cég 2009 májusa és szeptembere között valószínűleg a város több részéből közvetített hamis képeket.

A lebukáshoz egy vígjátékba illő momentum vezetett elsősorban: habár a rendőrök már korábban is gyanakodtak, mivel túl kevés mozgás volt a képernyőkön, s időnként az is előfordult, hogy csak állóképeket láttak, de a döntő momentum az volt, amikor napokon keresztül egy olyan épületet mutatott a monitor, amelyet időközben lebontottak.

A cég emellett komoly összegeket vasalt be karbantartás címén (csak az egyik, északi városrészben 30 millió rubelt – közel kétszázmillió forintot – szedtek be). A csalók a jelentések szerint ügyesen dolgoztak, létrehoztak egy rendszert, mely különféle szimulációk alapján küldte el a kamu képeket (a közreműködők a rendszert önkritikusan úgy hívták, hogy "Мулька" , vagyis "átb*szás"). De ha ez még nem lenne elég: a cég munkatársai az előzetes vizsgálatok alapján szeptemberben vírussal fertőzték meg a konkurens, a város másik részén szintén térfigyelőket üzemeltető vállalkozás rendszerét, mely akkor lépett működésbe, ha az állami felügyelet tesztelte a kamerákat.

Habár az esetet csak most hozták nyilvánosságra, a rendszert már december végén leállították, a cég ügyvezetőjét, Dmitrij Kudrjavcevet akkor le is tartóztatták.

A visszaélésre az adott lehetőséget, hogy a moszkvai lakosság védelmének érdekében többéves fejlesztés keretében több mint 80 ezer térfigyelő kamerát helyeztek el a városban Jurij Luzskov polgármester kezdeményezésére, s ez a projekt körülbelül 17 millió dollárnyi rubelbe került Moszkvának.

ITCafe.hu, 2010. január 14.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr41761988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása