Az Országgyűlés előtt van a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény módosítása. A tegnapi napon 16 módosító javaslatot nyújtottak be a képviselők.
A törvénymódosítás értelmében ezentúl bárki elektronikusan is kérhetné a közérdekű adat megismerését. A választ szintén kérheti az érdeklődő elektronikus formában. Az igényt csak az adatvédelmi törvény alapján lehetne elutasítani. A közérdekű adatok megismerését személyazonosító adatok közléséhez nem köthetik.
Csökkenne a döntés megalapozásához szükséges adatok nyilvánosságra hozatalának határideje 20 évről 10 évre. E határidőn belüli elutasításra is csak akkor lenne lehetőség, ha a szerv törvényes, befolyástól mentes működési rendjét zavarná az adat megismerése.
Néhány pontban módosul az adatvédelmi biztos feladatköre is. A módosítások a 2004. április 7-i alkotmánybírósági határozatban foglalt mulasztásos alkotmánysértés kiküszöbölésének tesznek eleget. A törvény - elfogadása esetén - legkorábban 2005. június 1-jén lép hatályba.

PPOS.hu, 2005. március 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr641184825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása