Törvényesen jár el az APEH, ha a személyi jövedelemadó vizsgálata során mind a vállalkozásból származó jövedelmek, mind az egyéb, vállalkozáson kívüli jövedelmek adókötelezettségét ellenőrzi és ennek keretében a vállalkozással kapcsolatos számlákról is adatszolgáltatást igényel a bankoktól - állapította meg Dr. Péterfalvi Attila az adóhivatal elnökének írt levelében.
Az ombudsman szerint az APEH általános gyakorlata adatvédelmi szempontból megfelel a törvényi felhatalmazásnak és a célhoz kötöttség elvének, mindamellett azt javasolja Péterfalvi, hogy az eljáró adóhatóság az adóellenőrzés megkezdésekor külön is tájékoztassa a magánszemélyt arról, hogy szja-bevallásának revíziója kiterjed a vállalkozási és egyéb önálló tevékenységekre is, mivel ez az adózási szakismerettel nem rendelkezők számára nem teljesen egyértelmű.
Az adóhatóság az utóbbi javaslatot elfogadta és a jövőben a vonatkozó megbízóleveleken az adóazonosító jel és az egyéni vállalkozói adószám is egyidejűleg megjelenítésre kerül, míg a megbízólevél "megjegyzés" rovatában a két jogcím egyidejű vizsgálatáról szóló tájékoztatás jelenik majd meg.

Tozsdeforum.hu, 2005. május 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr771189221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása